Üreme Organlari Ve Gebelik

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Kadın üremesi hakkında sorulabilecek bütün sorular -1

Yumurta nasıl olgunlaşır ve salınır, Yumurtlama her adet döneminde aynı mı, yoksa değişik yumurtalıktan mı gerçekleşir, Nidasyon nedir, Ne zaman gerçekleşir...Kadın üremesi hakkında sorulabilecek bütün sorular 1

Kadın üreme organları hangileridir?
Kadın üreme organları dış genital organlar ve iç genital organlardan oluşur. Vajen açıklığını çevreleyen iki büyük deri kıvrımına labia majora (büyük dudaklar) adı verilir. Bunlar yağ dokusu, ter bezleri ve kıl kökleri içerir. Labia minoralar (küçük dudaklar) labia majoraların iç kısmında bulunan bağ dokusu ve kan damarlarını içeren ince deri kıvrımlarıdır. Klitoris cinsel aktivite sırasında kanla dolarak setleşen dokulardan oluşur. Himen (kızlık zarı) vajen açıklığının dış kısmını kaplayan ince bir zardır. İç genital organlar vajen, rahim, fallop tüpleri (üreme kanalları) ve yumurtalıklardan oluşur. Vajen vulvadan rahme ulaşan yaklaşık 7-9 cm uzunluğundaki pasajdır. Elastik olduğu için cinsel ilişki ve doğum sırasında gerilebilir. Rahim armut şeklinde bir yapıdır, gövde ve rahim ağzından oluşur. Rahmin içi endometrium adı verilen ve her adet kanaması ile dökülen bir tabaka ile kaplıdır. Fallop tüpleri (üreme kanalları) rahim ve yumurtalık arasındaki yapılardır. Aşağı yukarı 10 cm uzunluğundaki bu yapılar yumurtanın rahme ulaşmasını sağlar. Döllenmiş yumurtanın ilk gelişimi tüplerde gerçekleşir. Yumurtalıklar kanalların her iki yanında yer alan içlerinde bir çok yumurta içeren, östrojen ve progesteron gibi hormonları üreten yapılardır.

Bir kadının yumurtalıklarında kaç yumurta bulunur?
Kız çocuğu doğduğunda yumurtalıklarında 400.000 civarında yumurta bulunur. Doğumdan sonra yumurta üretimi olmaz. Doğumdan ergenlik dönemine kadar geçen sürede bu yumurtaların bir kısmı dejenere olur. Ergenlik ile birlikte her ay bir yumurta olgunlaşarak atılır. Yumurtalıklardaki yumurtaların dejenere olmasını sigara, ilaç, radyasyon ve çevresel faktörler arttırabilir. Yumurtalar çok azaldığında menopoz başlar.

Adet dönemlerindeki hormonal değişiklikler nelerdir?
Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve Luteinize edici (LH) hormonları gonadotropin hormonları olarak isimlendirilir. FSH yumurtalıklarda folikül (yumurta içeren küçük sıvı dolu kesecik) oluşumunu uyarır. Folikül içindeki yumurtanın etrafındaki hücrelerden östrojen salgılanır. Östrojen rahmin iç tabakasının (endometrium) kalınlaşmasını sağlar. Östrojen kritik düzeye ulaşınca ani LH salınımı olur. Bu ani artış yumurtanın olgunlaşarak 36 saat sonra atılmasına yani yumurtlamaya neden olur. 28 günlük adet döneminde yumurtlama 13-14 üncü günlerde gerçekleşir. Yumurtlamadan sonra yumurtalıklardan progesteron adı verilen hormon salgılanmaya başlar. Gebelik gerçekleşirse progesteron ve östrojen artışı devam eder. Gebelik gerçekleşmediğinde ise östrojen ve progesteron düzeyi düşer ve buna bağlı olarak endometrium (rahmin iç tabakası) dökülür ve adet kanaması başlar.


Yumurta nasıl olgunlaşır ve salınır?Yumurta folikül olarak adlandırılan sıvı dolu keseciklerde bulunur. Folikül büyümeye başladığında içinde sıvı toplanır. Büyüklüğü 18-20 mm ulaşır ve LH yükselmesinden 36-38 saat sonra folikül çatlar. Ani LH artışı bir dizi hormonal reaksiyon başlatır ve folikülün kenarından açılan delikten yumurta salınır. Serbestleşen yumurta fallop tüplerinin fimbria adı verilen ipliksi yapıları tarafından içeri alınır.

Yumurtlama her adet döneminde aynı mı, yoksa değişik yumurtalıktan mı gerçekleşir? Her ay yumurtlamanın hangi yumurtalıktan gerçekleşeceği tamamen tesadüfidir. Yapılan ultrasonografik inceleme ile hangi yumurtalığın aktif olduğu tespit edilebilir.


Adet döneminde rahimde ne gibi değişiklikler olur? Adet döneminin ilk yarısında östrojen hormonunun etkisi ile rahmin iç tabakası kalınlaşır. Adet döneminin ikinci yarısında progesteron hormonunun etkisi ile bu tabaka daha da kalınlaşır. Rahmin iç tabakası döllenen yumurtanın yerleşebilmesi için hazırlanır. Hamilelik gerçekleşmez ise progesteron ve östrojen düzeyi düşer ve bu tabaka adet kanaması ile dökülmeye başlar.

Düzenli adet dönemi ne demektir? Adetlerimin düzenli olması yumurtladığı mı gösterir mi? Bir önceki adetin başlangıcından bir sonraki adetin başlangıcına kadar geçen süre 26-34 gün sürer ise düzenli olarak kabul edilir. Düzenli adet gören kadınların bir çoğunda yumurtlamada düzenlidir.

Döllenme nasıl gerçekleşir? Yumurta zona pellusida adı verilen bir zar ile çevrilidir, bunuda korona adı verilen hücreler çevreler. Sperm zona-pellusidayı (yumurta zarı) geçerek yumurta içine girer. Bunu tek bir sperm başarır. Sperm ve yumurta hücreleri 23'er adet kromozom taşır, ve birleştiğinde 46 kromozom tamamlanır.

Döllendikten sonra yumurtaya ne olur? Döllenmiş yumurta 0.1 mm çapındadır. Bir iki gün içinde yumurta 2, 4, 8 ve 16 hücreye bölünür. Döllenmeden 4 gün sonra 0.3 mm çapında morula adı verilen bir hücre topu haline gelir. Morulanın içinde sıvı birikerek blastosist adı verilen yapı oluşur. Döllenmeden 5 gün sonra yumurta rahme ulaşır.

İmplantasyon (nidasyon) nedir? Ne zaman gerçekleşir?İmplantasyon blastosist aşamasındaki döllenmiş yumurtanın rahmin endometrium adı verilen iç tabakasına tutunmasıdır. Yumurtanın döllenmesinden yedi gün sonra gerçekleşir.

Maya Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi- Ankara
 
Kadın Üremesi Hakkında Sorulabilecek Bütün Sorular-2

Kadınlar adet döneminin her hangi bir döneminde gebe kalabilirler mi, Zamanlı cinsel ilişki ile gebelik şansımı arttırabilir miyim, Kadın vücudunda sperm ne kadar yaşayabilir?...

Kadınlar adet döneminin her hangi bir döneminde gebe kalabilirler mi?

Hayır. Kadınlar sadece yumurtlama döneminde, yani adetin 12-16 (adet döneminin ortasında) günlerinde gebe kalabilir.

Yumurtlama dönemini nasıl anlayabilirim?


Yumurtlama dönemini hormon testleri, vücut ısısı takibi, rahim ağzındaki salgının incelenmesi ve gelişen folikülün (içinde yumurtanın büyüdüğü kesecik) ultrasonografik olarak incelenmesi ile tesbit edilebilir.

Zamanlı cinsel ilişki ile gebelik şansımı arttırabilir miyim?


Evet arttırabilirsiniz. Adet dönemleriniz düzenli ise bunu ayarlamak daha kolay olur. Adet döneminin yumurtlamadan sonraki kısmı 14 gün sürer. Son altı ay içinde adet dönemleri en az 27 en çok 32 gün süren kişilerin 13 ve 18 günler arasında yumurtladığı var sayılır. Bu çiftlere 12 ila 19 uncu günler arasında gün aşırı ilişki kurmaları önerilir.

Sık cinsel ilişkide bulunmak ve orgazm hamilelik şansını etkiler mi?
Yumurtlama döneminde her 36-48 saat ara ile ilişkide bulunulması önerilir. Orgazm ile alakası yoktur.

Hamile kalabilmek için cinsel ilişkide uygulanması gereken özel bir pozisyon var mı?
Meni vajinaya ulaştıktan sonra cinsel ilişki pozisyonu önemli değildir.

İlişkiden sonra meninin çoğunun dışarıya aktığını hissediyorum bu gebeliği engeller mi?
Hayır engellemez. Yirmi dakika içinde meni sıvılaşır ve bir kısmının vajenden dışarı akması normaldir.

İlişkiden sonra bir süre uzanmak gebelik şansını arttırır mı?
Hayır spermin tüplere doğru olan hareketini kadının pozisyonu belirlemez.

Yumurtlama döneminde cinsel ilişkide bulunulduğunda gebelik kesin midir?
Hayır, her adet döneminde gebe kalma şansı %15-25 arasında değişir.

Rahim filmi çekilmesi kadınların gebe kalmasına yardımcı olur mu?
Rahim filmi çekilirken tüplere verilen boyanın hafifçe tıkalı tüpleri açmakta yardımcı olduğuna inanılır. Fakat bu kanıtlanamamıştır. Rahim filmi ancak kısırlığın nedeninin tespit edilmesine ve uygun tedavinin başlanmasına yardımcı olur.

Tiroid hormonlarını içeren ilaçların kullanılması gebelik şansını arttırır mı?
Tiroid bezinin yeteri kadar çalışmadığı durumlar haricinde bu hormonların kullanılması gebelik şansını arttırmaz.

Normal bir kadının gebe kalması ne kadar sürer?
Genç bir kadının her adet döneminde ve düzenli cinsel ilişkide bulunduğu takdirde gebe kalma şansı % 20'dir. Korunmayan çiftlerin bir çoğu ilk 6 ay içinde gebe kalır. 35 yaş üzerindeki kadınlarda bu sürer uzar.

Kadının yaşı ilerledikçe gebelik şansı azalır mı?Yaş ilerledikçe düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilene dek geçen süre uzar. 25 yaşındaki bir kadın genellikle 2-3 ay içinde gebe kalırken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre 6 aydan uzun sürebilir.

Gebeliğin oluşabilmesi için kaç tane sperm gereklidir?
Bir adet yumurtanın döllenebilmesi için bir adet sperme ihtiyaç vardır fakat spermlerin bir çoğu yumurtaya ulaşmadan önce kadın genital organlarında canlılığını kaybeder. Her ejekülasyonda (boşalmada) 100-300 milyon arasındaki sperm vajinaya boşalır. Sperm yoğunluğu mililitrede 20 milyonda az ise gebelik şansı azalır. Spermin hareketliliğinin, yapısının ve yumurtayı dölleme yeteneğininde çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Sperm ve yumurta nerede ve nasıl karşılaşır?Meni önce çok yoğundur. Boşalmadan 20-30 dakika sonra sıvılaşır. Spermler rahim ağzındaki mukusu geçerek tüplere (yumurtalık kanalları) ulaşır. Sperm ve yumurta tüplerin orta kısmında karşılaşır.

Kadın vücudunda sperm ne kadar yaşayabilir? Normalde sperm vajende 2-4 saat yaşar, fakat ilişkiden 16 saat sonra bile vajenden alınan örneklerde canlı sperm görülebilir. Kadında enfeksiyon varsa yada ilişkide kayganlaştırıcı maddeler kullanılmışsa spermler daha kısa süre canlı kalır

İlişki sırasında ne kadar sperm salınır? Boşalma ile vajene 100-300 milyon arasında sperm bırakılır.

Yumurtanın döllenebilmesi için ne kadar sperme ihtiyaç var? Vajene boşalan spermlerden ancak 25-30 tanesi yumurtanın yakınına ulaşır. Bunlardan bir tanesi yumurtanın zarını delerek geçer ve yumurtayı döller.

Maya Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi-Ankara
 
HAMİLE KALMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ::



Hamilelik her kadın için çok özel bir dönemdir ve bu dönemde hemen her anne adayı hem kendisi hem de bebeğinin sağlığını düşünerek son derece özenli davranması gerektiğini bilir. Günümüzde artık sadece hamilelik oluştuktan sonra değil hamilelik öncesinde de uygulanacak bazı yaklaşımların önemi ortaya konmuştur. Hamilelik sırasında bebeğin gelişiminde en önemli ve hayati aşamalar hamileliğin başlangıç döneminde yani anne adayı henüz hamile olduğunu fark etmeden önce oluştuğu için bu erken aşamada bilinçli davranarak bebeğinizi bazı enfeksiyonlardan, hastalıklardan, besin eksikliklerinden ve çevresel hasarlardan koruyabilirsiniz.

Hamile kalmadan birkaç ay önce doktor kontrolünden geçmeniz faydalı olacaktır. Kan grubunuz, hepatit B ve kızamıkçık gibi hastalıkları geçirip geçirmediğinizi anlamak üzere kan testi yaptırabilirsiniz. Bütün hastalıklar hamilelik döneminde anne ve bebek için tehdit oluşturur. Hamilelik sırasında geçirilen bazı hastalıkların (su çiçeği, kızamıkçık, hepatit gibi) anne ve bebek sağlığı üzerindeki etkisi, hastalığın hamilelik dışında geçirilmesinden daha fazladır. Özellikle bebeklerde geri dönüşü olmayan sonuçlara, sakatlıklara yol açmaktadırlar ve çoğu zaman bebekler kaybedilmektedir.

Doktora başvurduğunuzda;

- Bugüne kadar yaşadığınız tıbbi problemler konusunda doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

- Jinekolojik muayene ile özellikle rahim ve rahim ağzının değerlendirilmesi gereklidir.

- PAP Smear testi ile rahim ağzı kanseri açısından kontrolünüz mutlaka yapılmalıdır.

- İdrar testi, idrar incelemesi ile idrar yolu enfeksiyonları ve böbreklerinizle ilgili problemler tespit edilebilir.

- Anne adayının ve eşinin kan gruplarının belirlenmesiyle kızamıkçık, sarılık, taksoplazmozis gibi hamilelik sırasında geçirildiği takdirde bebekte anormalliklere yol açabilecek enfeksiyonlara karşı bağışıklık durumunun belirlenmesi gerekir.

- Kan basıncının (Tansiyon) yüksek bulunması halinde hamilelik öncesinde gerekli önlemlerin alınması gerekir.

- Cinsel temas yoluyla geçen klamidya, üreoplazma gibi enfeksiyonların tespit edilmesi ve düşüklere yol açabilen bu enfeksiyonlara karşı hamilelik öncesinde gerekli tedavinin yapılması gerekir.

- Tiroit bezinin fonksiyonu ile ilgili problemler hamileliğin elde edilmesini ve sağlıklı bir şekilde devam etmesini engeller. Tiroit bezine ait bozukluklar tedavi edildiğinde sağlıklı bir bebek sahibi olmak mümkündür.





Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi özel durumlar hamileliğinizi etkiler. Ailenizde genetik bozukluğa bağlı bir hastalık varsa ve 35 yaşın üzerinde iseniz bir genetik uzmanına başvurabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme ve kilo dengesini koruyarak vücudunuzu hamileliğe hazırlayabilirsiniz. Bazı hekimler hamilelikten 3 ay önce başlamak üzere günde 400 mcg Folik asid (B vitamini) alınmasını önerir. Folik asid hamileliğin ilk 3 ayı içinde oluşabilecek nöral tüp defekti adı verilen beyin ve omurilikteki bozuklukları önlemeye yardım eder. Folik asidi içeren besinleri de bol tüketmenizde fayda vardır. Bunlar; portakal suyu, yeşil lifli sebzeler, kuru ve doğal baklagillerdir.

Egzersiz yapmaya şimdiden başlayabilirsiniz ve hamileliğiniz süresince de çok ağır olmamak koşulu ile egzersize devam edebilirsiniz. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bunları kesmelisiniz çünkü bebek üzerinde zararlı etkileri vardır. Doktora danışmadan ilaç kullanmamalısınız ancak halihazırda bir hastalığınız sebebi ile ilaç kullanmak zorunda iseniz hastalığınızı ve kullandığınız ilacı doktorunuzla konuşmalısınız.
 
HAMİLELİK DÖNEMİNDE AYLIK GELİŞİM ::



Birinci Ay
Hamileliğe merhaba dediğiniz,hayatınızın en heyecanlı ve özel deneyimlerinizin başlangıcına hoş geldiniz . Zor ama benzersiz bir duyguyu yaşamaya karar verdiniz, bedeninizde ve düşüncelerinizde başlayan değişikliklere uyumunuz ‘bebeğimveben.com’ sitesi yardımıyla daha kolay olacaktır. Bu süreçte hep sizin yanınızda olacak, bilgilendirecek, destek olacak ve bebeğinizi büyütürken bile sizinle olacağız. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.
İkinci Ay
Vücudunuzdaki değişikliklerin biraz daha artmaya başladığı bu ay , kilo artışı ve bulantı nöbetleriniz fazlalaşabilir. Hamileliğin sabah bulantıları, halsizlik ve vücudunuzun uyumu açısından zor bir dönemindesiniz, ancak moralinizi bozmayın, hamileliğiniz hep bu şekilde geçmeyecek, çok keyif alacağınız günlerde gelecek. Siz önerilerimize kulak verin. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Üçüncü Ay
Bu ayın bitiminde , ilk trimestr denilen dönemi bitireceksiniz, tebrik ederiz. Bu , sabah bulantılarınızın bitmesi veya çok azalması, rahata kavuşmanız anlamına gelmektedir. Bundan sonraki trimestr, hamileliğin en keyifli ve en çok zevk alacağınız dönemidir. Bilgilendirme ve yardımlarımız bu ayda devam edecektir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Dördüncü Ay
4.aya hoşgeldiniz. Şimdi hamileliğinizin 2.trimestri başlıyor. Sabah bulantılarınızın, düşük tehlikesinin azaldığı bir döneme giriyorsunuz. Hamileliğin en heyecan verici anlarından biri olan, bebeğinizin hareket ettiğini hissetmeye başlarsınız. 4.ay ile başlayan bu trimestr hamileliğin en rahat dönemi olarak kabul edilir, çok keyif alacaksınız. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Beşinci Ay
Hamileliğinizin 5.ayına hoşgeldiniz. Hamileliğinizin yarısına yaklaştınız, içinizde bebeğin hareketlerini hissetmeye başlıyorsunuz. Her ay olduğu gibi bebegimveben.com bu ayda size destek olmaya, ihtiyaçlarınıza yardımcı olmaya, sizin ve bebeğinizin gelişimi konusunda sizi bilgilendirmeye devam edecek. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Altıncı Ay
Şanslısınız, hamileliğinizin büyük bölümünü tamamladınız. Kilonuz 1.5-2 kg artıyor. İştahınız iyi ve bulantınız artık kalmadı gibi bir şey, hamileliğin en iyi dönemindesiniz. Kendinizi daha iyi ve zinde hissedeceksiniz. Bu ay bebeğiniz daha sık tekme atmaya başlayacak, sizi sık sık heyecanlandıracak. Bebegimveben.com bu ayda sizi bilgilendirmeye, hamileliğinizi sağlıklı sürdürmenize destek olmaya ve yanınızda olmaya devam edecek. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Yedinci Ay
Tebrikler. 3. ve son trimestre başlıyorsunuz. Bebeğin doğumu ile ilgili kaygılarınız olabilir. Endişelenmeyin, ihtiyacınız olan bilgileri sitenizde bulacaksınız. Siteniz sizin büyük güne hazırlanmanızda yanınızda olacak, desteğini hep sürdürecektir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Sekizinci Ay
Şimdi 8. ayınızdasınız. Hamileliğin son dönemlerine yaklaştınız, çok büyük bir bölümü geride kaldı, kaygılar yerine, yakında bitecek hamileliğin ve doğumun heyecanını yaşamaya çalışın. Bebeğiniz dışardaki sesleri duyabiliyor, gözlerini açıyor. Ona müzik dinletebilir, kitap okuyabilirsiniz. Bebegimveben.com yine sizinle olacak, bilgilendirecek, size ve bebeğinizin gelişimine uygun desteği vermeye devam edecektir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Dokuzuncu Ay
Hamileliğin son ayına geldiniz, çok yoruldunuz, ancak mutlu sona yaklaştınız, tebrik ederiz. Kendinizi artık doğuma hazır hissediyorsunuz, her an doğum yapmanız beklenebilir. Bu nedenle sizin bu tatlı heyecan için hazırlıklara başlamanız gerekir. Bebeğimveben.com sizin bu önemli döneminizi sizinle paylaşmaktan mutluluk ve heyecan duymaktadır. Sizinle beraberliğimiz doğumunuz ve bebeğinizi büyütürken de sürecek. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.





 
X