Tüp Bebekte Yaşlı Kadınlar İçin Başarı Şansı Arttırılabilir

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tüp bebek (IVF) yöntemiyle gebe kalma olasılığı, kadınlar 40'lı yaşların başlarına ulaştığında önemli ölçüde azalır. Şimdi, araştırmacılar bunun neden böyle olduğuna ışık tutabileceklerini düşünüyorlar ve yaşlı kadınlar için daha etkili doğurganlık tedavisi için bir kapı aralıyorlar.



New York’taki İnsan Üreme Merkezi'ndeki embriyolog ve yardımcı bilim adamı Dr. Yanguang Wu ve meslektaşları bulgularını Endokrinoloji Dergisi'nde yayınladılar.

Tüp bebek (IVF), yardımcı üreme teknolojisinin bir şeklidir. İlk olarak, bir kadının yumurta veya oosit üretimini uyarmak için doğurganlık tedavisi uygulanır. Yumurtalar daha sonra yumurtalıklardan alınır ve dölleme için bir laboratuvar ortamında sperm ile birleştirilir. Embriyolar daha sonra kadının rahmine aktarılır.

Tüp bebek tedavisinin 40 yaşın altındaki kadınlar için daha başarılı olacağı düşünülmektedir. Dr. Wu ve meslektaşlarına göre, son çalışmalar 38-39 yaş arası kadınların % 23.6'lık bir tüp bebek başarı oranına sahip olduğunu gösterirken, 44 yaşında olanlar ve daha yaşlılar sadece % 1.3'lük bir başarı oranına sahiptir.

Önceki araştırmalar, oositlerin kalitesinin azaldığını ve yaşlı kadınların tüp bebek ile hamile kalma olasılığını azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte, bunun arkasında yatan mekanizmalar belirsizdir, ancak Dr. Wu klinik laboratuvarlardaki kaynak eksikliğine değinmektedir.

Ancak, İnsan Üreme Merkezi'nde mevcut olan kaynaklar ile ekip, yaşlı kadınlarda azalan oosit kalitesini neyin harekete geçirdiğine daha yakından bakabilmiştir.

Esas Problem Yumurta Ortamının Yaşlanmasıdır


Araştırmacılar 21-29, 30-37 ve 43-47 yaşlarındaki yumurta vericilerinin üreme dokusunu karşılaştırdılar. 21-29 ve 30-37 yaşlarındaki yumurta vericileri ile karşılaştırıldığında, 43-47 yaşlarındakilerin yumurtalık içindeki oositleri (dişi gamet) destekleyen ve büyümelerine yardımcı olan hücrelerin büyümesinde ve granüloza hücrelerinin çoğalmasında azalma görüldü.

Daha ileri araştırmalar, yaşlı kadınlardaki granüloza hücrelerinin folikül uyarıcı hormon (FSH) için daha az hücre reseptörü ürettiğini, ancak luteinize edici hormon (LH) ve progesteron için daha fazla reseptör ürettiğini ortaya çıkarmıştır.

Doktorlar, hormon duyarlılığındaki bu değişikliğin, yaşlı kadınların erken luteinizasyon yaşama olasılığını yükselttiğini düşünmektedir. Bu da yumurtalıkların oositleri olgunlaştırmasını ve rahmi gebelik için hazırlamasını önlemektedir.

Ekip, luteinizasyon sürecinin normal olarak yumurtlamanın ardından gerçekleştiğini ve artan LH düzeylerinin FSH seviyelerinde düşüşe ve progesteron düzeylerinde bir yükselmeye neden olduğunu açıklar. Bununla birlikte, yumurtalıktan ayrılan oositten önce luteinizasyon meydana gelirse, gebe kalma şansı azalır.

Doktor Wu, bu bulguların, yaşlı kadınlarda daha düşük tüp bebek başarısından sorumlu olanın yumurta ortamı olduğunu işaret ettiğini söylüyor.

“Bir yumurtanın zarar görme şansı neredeyse sıfırdır ve bu nedenle bu bulgular heyecan vericidir, çünkü yumurtanın destekleyici ortamını terapötik olarak hedeflemek daha umut vericidir”.

Erken Alınan Oositler Tüp Bebekte Başarı Şansını Artırır

Şu anda, tüp bebek tedavisi uygulayan doktorlar, oositlerin "olgunlaşmasını" sağlamak için insan koryonik gonadotropini (hCG) vermeden önce, oosit hücrelerinin 19-21 mm'ye ulaşmasını beklerler ve sonra onları çıkarmaya hazırlanırlar.

Bununla birlikte, bu çalışmada, Dr. Wu ve meslektaşları, oosit folikülleri 16 mm olduğunda hCG uyguladıkları bir tüp bebek yaklaşımını benimsemişlerdir. Geleneksel tüp bebek uygulamasından elde edilen sonuçları yeni yaklaşımlar ile karşılaştıran ekip, oositlerin daha önce geri kazanılmasının, kaliteli embriyoların üretilmesine ve daha yüksek başarı oranlarına yol açtığını ortaya koydu.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X