Üroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Sistit

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.932
60
Sistit idrar kesesi (mesane) nin iltihaplanmasıdır. İdrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanında tedavi edilmezse hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir ve mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar oluşturabilir
Nedenleri:
Normal de bakteriler üreme organları ve anüs bölgesinde yaşamaktadırlar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşırlar. Mesaneye ulaşan bakteriler işeme ile dışarı atılırlar. Ancak mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazla ise mesanede ve daha sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açarlar.

Bulaşma cinsel birleşme esnasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda oluşabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menapozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle de oluşabilir.

Kadınlarda uretra erkeklerinkinden çok daha kısa olduğu için dış ortamdan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Bu nedenle kadınlarda sistitlerin görülme oranı çok daha fazladır. Kadınların en az % 20'si yaşamları boyunca en az bir kez sistite yakalanırlar.

Nadir de olsa sistiti oluşturan bakteriler böbrek ve idrar yolları aracılığı ile yukarıdan aşağıya veya yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf yoluyla da mesaneye ulaşabilirler.

Sistitin en sık rastlanılan sebebi Escherichia coli ( E.coli, koli basili) adlı mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın barsaklarda normal olarak bulunabilir ve cinsel ilişki ile mesaneye ulaşabilir.

Belirtileri: İdrar yaparken yanma ve sızı.İdrar yaptıktan sonrada sürebilir.
Sık idrara çıkma.
Ağrı kasıklara ve makata yayılabilir.
Ateş.
Terleme.
Yorgunluk.
Kusma ve bulantı.
İdrar bulanık, kötü kokulu olabilir.
Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir.
Risk Faktörler:

Çok eşlilik.
Tümör nedeni ile aşağı idrar yolunda daralma veya tıkanma.
İdrar sondası kullanımı.
Hamilelik.
Şeker hastalığı.
Temizliğe dikkat edilmemesi.
Geçirilmiş felç gibi mesane boşalmasını engelleyebilecek durumlar.
Yaşlılık.
Tanı:

Tanıda idrar tahlili, idrar kültürü ve ilaçla çekilen ürografi adlı film gerekebilir.
Nasıl Korunabilirsiniz?
1.Tuvaletten sonra önden arkaya doğru silinin. Böylece vajinal ve rektal bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarına girmesini engellemiş olursunuz.
2.İdrarınızı tutmayın. Mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Böylece mesanedeki bakterileri dışarı atarsınız.
3.Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.
4.Cinsel ilişki esnasında yeterli kayganlığın sağlanması uretranın zedelenmesini azaltacaktır.
5.Anal ilişkiye giriliyorsa daha sonra vaginal bölgeye temas edilmemeli veya edilecekse iyice temizlenilmelidir.
6.Gün boyunca bol su içilmesi (mümkünse günde 8 bardak) idrar çıkışını ve dolayısıyla da bakterilerin atılımını arttıracaktır.
7.Kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketin. Mesane üzeride irrite edici etkileri olabilir.
8.Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin.Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin. Nem bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratır.
9.Genital bölgenizi günlük olarak hafif bir sabunlu suyla temizleyin.
10.Hergün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin ve pamuklu iç çamaşırları yeğleyin.



Hastalığın Gidişi:

Uygun tedavi ile sistit belirtileri 24 saat içinde kaybolur.Ancak hastalığın gidişi etken mikrobun cinsine, risk faktörlerin giderilmesine bağlıdır. İyi tedavi edilemeyen olgularda hastalık kronikleşebilir.

Tedavi:

Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir. kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir.
 
Sidik torbasının yangılanması. Bu yangılanmaya koli basili, gonokokok, stafilokok, streptokok, tifo basili gibi mikroplar yol açabilir. Ayrıca verem kökenli bir sistit de vardır. Tropikal ve sub-tropikal bölgelerde ise kanamalı sistit denilen bir türle karşılaşılır. Kanamalı sistite Bilharzia halmotobium adı verilen bir kurtçuğun sidik torbası çeperine yerleşmesi yol açmaktadır.

Her yaştaki kadın ve erkeklerde sistit olabilir. Sistite yol açan mikroplar kan dolaşımı, siyek, sidik yolu aracılığıyla sidik torbası çeperine ulaşabilirler. Sistite hangi mikrop yol açarsa açsın ve türü ne olursa olsun başlıca belirtileri şunlardır:

Fazla işeme gereksinmesi duyulur; hasta kimi kez yarım saatte bir işer, her işemede az miktarda sidik çıkarılır. Sık sık işeme gereksinmesi, yangılanmış sidik torbası mukozasının biriken sidiğe dayanamayıp kısa zamanda dışarı atmak istemesinden ileri gelir. Bölgesel yakıcı bir acı vardır; işeme sırasında da görülmekle beraber işemenin sonunda daha da yoğunlaşır. Sidikte irin ve albümin bulunur. Bazen sidikte kan da vardır. Genellikle ateş görülmez. Sistit ivegen, yarı ivegen süreğen ve yineleyici olabilir.

İvegen sistit öbür türlere göre daha kısa sürmekle beraber, daha fazla rahatsız eder; belsoğukluğu kökenli sistit ivegen sistite örnektir. Yarı ivegen sistit daha uzun sürmekle beraber hafif geçer. Koli basilli sistit yarı ivegen sistite örnektir.

Süreğen sistit başlangıcından itibaren süreğen belirtiler gösterir veya ivegen, yarı ivegen türleri izler; verem, prostat, taş ve böbrek yangısı kökenli sistit, süreğen sistite örnektir. Yineleyen sistit sidik torbası mukozasının ardarda yangılandığı durumlardır.

Sistit teşhisi çok kolaydır. Daha önce açıklanan belirtilere göre teşhis edilir; mikrobun türünü saptamak için sidik mikroskopla incelenir. Tedavi sırasında hasta yatakta dinlenmeli, sidiğin asit veya alkali tepkisine dönüşmüş olmasına göre de alkali yapan (süt, meyve, sebze) veya asit yapan (et, balık, yumurta) besinler almalıdır. Ayrıca penisilin, streptomisin başka antibiyotikler ve süifamitler uygulanır.
__________________
 
Sistt kadar illet birşey olamaz..
insanı hayatından bezdirr ..ve tamamen kurtulmak pek te kolay değildir...
benm başıma geldi ve gitmedi hala uğraşıyorum...
allah onunla uğraşanlara sabır versin...
kendinizi sıcak tutmaya çalışın..
ve en önemlisi bol bol bol bol su için....kafamçokkarıştı
 
kızlar kış aylarında daha da azar bu dert artı mesane rahim-yumurtalıklar direk alakalıdır dogurganlıga mani olacak rahatsızlıklara yol açar adet düzensizligi yapar o da suda eriyen igrenç prunolu içene kadar yukarda yazan dogal yöntemlerle halledin derin
 
ben yenı evliimm:KK43: ve aynı şikayelerım var antıbıyotk kullandım suan gectı maydanoz suyuda ıctım bolca ama doğurganlığı etkıledığını duymak uzdu benı ben sureklı yenılenıo ne kadr dıkkat etsemde çok uzuldum bebkte duşunmyoruz henuz:KK43::KK43::KK43:
 
ben yenı evliimm:KK43: ve aynı şikayelerım var antıbıyotk kullandım suan gectı maydanoz suyuda ıctım bolca ama doğurganlığı etkıledığını duymak uzdu benı ben sureklı yenılenıo ne kadr dıkkat etsemde çok uzuldum bebkte duşunmyoruz henuz:KK43::KK43::KK43:

slm cnm,bende bekarlığımda çok çektim bu rahatsızlıktan.içmediğim antibiyotik kalmadı,en sonunda böbreklerim mahvolacak düşüncesiyle antibiyotiği bıraktım.tek çözümünün bol bol su içmek olduğunu duydum ve uyguladım.şimdi evli ve 3 aylık hamileyim..su içmeyi unuttuğum zamanlarda hastalık nüksediyor..günde 2 litreye yakın su içiyorum artık..sakın üzülme bebek olmayacak diye..sevgiler..
 
Yillardir çekiyorum bu derdi (gerçi allah baska dert vermesin tabi)
ama insan hayatindan beziyor o sancilari çekerken
harika bir ilaç biliyorum, tek bir poset, suyun içine dokup kocaman bir bardakla içiyorsun 2 saat sonra butun sancilarin, mikroplarin gidiyor
ama bu ilacin turkiye de varmi bilemiyorum :-(
bol bol su içmek lazimmis kizlar...ama nerde...
 
valla kızlar bıktım bende bu hastalıktan. evlendikten sonra yaklaşık her 6ayda bir hasta oluyorum.neyseki sonuncusunu erken farkettim.üstelik hamilelik şüphemde var. dr. iğne vermek istedi ama veremedi. morunol diye suda eriyen bişey verdi bi içimlik bişey zaten.ve o gün ben kendimi zorladım yaklaşık6 lt su içtim:bbo:epey zor oldu wcden çıkamadım bir türlü ama faydasını gördüm 2 günde geçti.bu illetin en etkili çözümü patlayana kadar su içmek benceyerimsenibensağlıcakla kalın kızlarrr
 
bende antıbıyotık tedavısı gordum ama sonundaa :KK43::KK43: mantara yakalandım bırdee antıbıyotığın yan etkısı oymuş yenı evliim ama malesef sorunlardan kurtulamıyorum:KK43::KK43:
 
kıslarr bugun işe gıdemedımm:KK43::KK43: yıne aynı sancı yaa doktor sistit dedı ama bende ilişkide yanma da oluyo ya acaba başka bışe olabılırmı korkuyorumm yaa :KK43::KK43: gecsın bır an once evlendığım gunden berı çekıorum yahu
 
onur üyesiyiz ;ama yine de konu tekrarrına düşmüşüz yani daha once ben buı konuyu açmıştım
 
hiç bir şeyden çekmedim şu sistitten çektiğim kadar

nüksediyor bitmiyor sancısı ölüm gibi

bol su içmek,gün içinde bol bol çamaşır değiştirmek gerekiyor

ama ilaçla tedavide de bir günde geçiyor haftalarca süründüren bu meret
 
ben de 2 gündür sistitle uğraşıyordum.ayrıca 3 haftadır reglim bitmedi 3 haftadır kanamam var.bugün kadın doğum bölümüne gittim.enfeksiyon yüzünden hem kanamam hem de sistit..verdiği antibiyotiklerin yanısıra "tüm kadınların alışkanlık haline getirmesi gereken öneriler"i anlattı.bunları sizlerle paylaşmak istedim:
-genital bölgeyi içeriden değil sadece dışından temizlememiz gerekiyor,
-üşütmek yok
-bol bol sıvı tüketimi şart
-kabızlık olmaması gerekiyor.kadınlar hergün tuvaletini yapmalıymış
-acı yemeyi çok fazla sevmemeliymişiz olabildiğince az yemeliymişiz
-son olarak tuvaletten sonra arkadan öne değil önden arkaya doğru temizleyip silmeliymiş ki böylece bakteriler idrar yoluna ulaşmazmış.
bunları alışkanlık haline getirirsek enfeksiyon da sistit de kalmazmış..
 
nefret ediyorum şu sistitten...:çok üzgünüm:
 
kislar şu sistitin bi ilacı varı öndecen kullanmıstım ya adını unuttummm :KK43:(
simdi yine olduu gidip eczaneden alım dıyorum ama ismini hatılamadım
suda eriyen bişe bilen varmıı :KK43:(
 
evet cnm, hala ismini bulamadıysan özelden yazabilirim...
 
ben de de başladı .üstelik kanamalı.sizin ki kanamalı oluyor mu?yanma da var.
 
X