Osmanlı ve Üç Aylar...

Zehranur

Nirvana
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2007
826
85
Osmanlı Devleti'nde üç aylar diğer sağir zamanlardan çok daha farklı yaşanan zaman dilimleridir. Bu dönemde gerçekleştirilen en önemli gelenek hiç şüphesiz Surre alaylarıdır.

Surre Alayı, Hac mevsiminde kutsal topraklara ulaşması için, üç ayların başı olan Recep ayının on ikinci günü hacca giderek Osmanlı Müslümanları ile birlikte yola çıkar, Şam'da Ramazan ayını geçirdikten sonra, Mekke'de gönderilen hediyeleri dağıtır. Haccı eda eder ve geri dönerdi.

Osmanlılarda ilk Surre alayı Çelebi Mehmet tarafından 14,000 altınla birlikte gönderilmiş daha sonraki padişahlar zamanında para miktarı artarak bu gelenek devam etmiştir. Yavuz Sultan Selim döneminde Hicaz bölgesinin Osmanlı sınırlarına dahil olmasıyla birlikte Surre Alayları daha sistemli bir şekilde gönderilmeye devam edilmiştir. Alayın uğurlanışı Topkapı Sarayı'nda yapılır; padişah, alayı sarayın önünden uğurlardı.

Törende Kur'an, mevlid ve naatlar okunur, son dualardan sonra, emanetle, Surre devesinin sırtında, Topkapı Sarayı'nın çıkışına kadar yolcu edilirdi. Alay, saraydan çıktıktan sonra Kireç İskelesi'ne (Sirkeci) gider, orada yapılan dualarla bekleyen çekdiriye (Osmanlı'da kullanılan bir tür savaş gemisi) konarak Üsküdar'a geçerdi.Alayın buradaki hareket noktası, Üsküdar-Kadıköy arasındaki İbrahim Ağa Çayırı idi.

Surre Alayı buradan da dualarla uğurlanı, kervandaki hacı adayları akrabalarıyla burada vedalaşırlardı. Bölgede bulunan çeşme bu yüzden Ayrılık Çeşmesi adıyla anıla gelmiştir. İlerleyen dönemde demiryoluyla Surre Alayı gönderildiği zaman bu yol değişmiş Sirkeci'den kalkan çekdiri, alayı Haydarpaşa Tren İstasyonu'na getirmeye başlamıştır.

Recep ayının on ikinci günü istanbul'dan yola çıkan Surre Alayı ve değişik yol güzergahlarından gelen hacı adayları genelde Ramazan ayının ortalarındaŞam'da toplanmaya başlardı. Ramazan orucunun bir kısmı bu şehirde tutulur yine Ramazan Bayramı Şam'da geçirilirdi...
 
X