Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) - Takıntı Hastalığı Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Eki Görüntüle 1799901

Anksiyete türü bir rahatsızlık olan obsesif-kompülsif bozukluk (OKB), insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur. Ritüeller takıntılı düşünceleri önleme veya akıldan uzaklaştırma girişimiyle yapılır.

Ritüel anksiyeteyi geçici olarak durdurur, obsesif düşünceler tekrar oluştuğunda kişinin ritüeli hemen tekrar etmesi gerekir. Bu OKB döngüsü kişinin gününden saatler çalarak normal günlük işlerini yapmasını engelleyebilir.

Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya manasız olduğunun farkında olabilirler, fakat kendilerini durduramazlar.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) belirtileri nelerdir?
Yaygın obsesyon belirtileri:
  • Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma
  • Başkasına zarar vermekten korkma
  • Hata yapmaktan korkma
  • Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma
  • Şeytanca veya günahkar düşünmekten korkma
  • Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
  • Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı

Eki Görüntüle 1799904


Yaygın kompülsiyon belirtileri:
  • Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama
  • El sıkışmayı veya kapı tokmağına dokunmayı reddetme
  • Kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme
  • Rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma
  • Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme
  • Belirli bir sıraya göre yemek yeme
  • Genellikle rahatsız edici olan, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen kelimelere, görüntülere veya düşüncelere takılıp kalma
  • Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama
  • İşleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı
  • Değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme
Obsesif-kompülsif bozukluğa ne neden olur?
Nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, araştırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin OKB ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.

Biyolojik faktörler: Beyin karmaşık bir yapıdır. Bedenin normal işleyişi için ihtiyaç duyulan, nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresi vardır. Nöronlar elektrik sinyalleri yoluyla iletişim kurar. Nörotransmiter adı verilen kimyasallar bu sinyallerin nörondan nörona iletilmesine yardım eder. Araştırmalar serotonin adı verilen nörotransmiterin seviyesinin düşmesi ile OKB gelişimi arasında bir bağlantı saptamıştır. Serotonin dengesizliğinin ebeveynden çocuğa geçtiğine dair kanıt da vardır. Bu da obsesif-kompülsif bozukluğun genetik olabileceğinin göstergesidir. Ayrıca beynin belirli bölgeleri serotonin dengesizliğinden etkilenir, bu da OKB’ye yol açar. Bu problemin, beynin sağduyu ve planlama ile ilgili bölgeleri ve bedensel hareketleri içeren mesajları süzen bölgeleriyle bağlantılı olan beyin yolaklarıyla alakalı olduğu görülür.

Araştırmalar Streptokok bakterisinin neden olduğu belli bir tür enfeksiyon ile OKB arasında bir ilişki de saptamıştır. Eğer bu enfeksiyon nükseder ve tedavi edilmezse, OKB gelişimine ve çocuklarda diğer bozukluklara sebep olabilir.

Eki Görüntüle 1799902


Çevresel faktörler: Bazı çevresel stres yaratıcı faktörler OKB’yi tetikleyebilir. Belirli çevresel faktörler ise kişide var olan bu rahatsızlığı kötüleştirebilir. Bunlar;

  • Taciz
  • Yaşamsal değişiklikler
  • Hastalık
  • Sevilen birinin ölmesi
  • İş veya okulla ilgili değişiklikler veya problemler
  • İlişkiyle ilgili kaygılar

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) ne kadar yaygındır?
OKB ABD’ de 3.3 milyon yetişkini ve 1 milyon çocuk ve genci etkilemektedir. Rahatsızlık ilk olarak çocuklukta, gençlikte ve yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar. Irk ve sosyoekonomik alt yapı fark etmeden tüm kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) teşhisi nasıl konur?
OKB için laboratuvar testi yapılmaz. Doktor hastanın ritüellere ayırdığı zaman da dahil olmak üzere hastanın belirtilerini değerlendirerek teşhisini koyar.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) nasıl tedavi edilir?
OKB kendi kendine geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir.

Bilişsel davranış terapisi: Bilişsel davranış terapisinin hedefi, obsesif-kompülsif bozukluğu olanların ritüellerini gerçekleştirmeden korkularıyla yüz yüze gelmelerini ve anksiyetenin azaltılmasını sağlamaktır. Bu terapi obsesif-kompülsif bozukluğu olanlarda sıkça görülen abartılmış veya felaketler içeren düşünceleri azaltmaya da odaklanılır.

İlaç tedavisi: Trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri OKB tedavisinde yardımcı olabilir. Hastaların ilaç ve bilişsel davranış terapisine cevap vermedikleri şiddetli vakalarda Eloktrokonvulsif Terapi (EKT) veya beyin cerrahisi kullanılabilir. EKT esnasında hastanın başına elektrotlar takılır ve beyne nöbete sebep olan bir dizi elektrik şoku verilir, bu nöbetler beyinde nörotransmitterlerin salınmasına sebep olur.

Sürekli tedavi sonucunda hastalar normal veya normale yakın yaşam sürerler. Erken teşhis her zaman tedavi süresini azaltır.


ALINTIDIR...
20 küsur yıldır tedavi gören ablam bir gun tasedufen gördüğü bir dizimciden aile dizimi açtırdı onun sayesinde düzeldi. 2 saat suren bir seans sizin aile haritanizi dokuyor ortaya ve cok duzelen insan var biride ikbal gurpinar arastirin derim. Bu alanda en iyisi feride gursoydur.
 
Paxil kullandım doktor kontrolünde başladım ve bıraktım asla kendi başına kullanılacak ilaçlar değil, el yıkama , hasta olma , vs vs bir sürü takıntı dün de doktordaydım resmen beni oyalıyor kafamda bitireceğim ben bu takıntı işini karar verdim iş bizde bitiyor ne doktorda ne ilaçda , 4 kere gittim bu son doktora ilaçsız tedavi diyordu ama resmen ne teşhis ne tedavi birşey yok, rahat ol Mutlu ol meditasyon yap vs diyor 1500 tl param gitti olay benim içimdeymiş , Cem Yılmaz'ın dediği gibi dalga geçiuordu ya 400 dolar verip yogaya gidiyoruz hayatın anlamı içimizdeymiş onu öğreniyoruz diyordu ya aynen öyle :)))
Internetten uygulamali video arayin EFT teknigini deneyin belki oda faydali olur hem uygulamasi cok basit hem etkili
 
Genetikse çocuğun olunca çocukta ds görümle ihtimali olur o zaman. Doktorların bazıları genetik diyor bazıları değildir diyor.
Olabilir yada cocuklar sadece tasiyici olurlar ama bastirilmis gen olarakta kalabilirler. Nasil kanser hastaligi ailede varsa yakalanma yatkinlik daha yuksek bunlardada oyle
 
Aramızda psikolog yok sanırım, genetik olup olmadığı hakkında bilgi verseydi iyi olurdu.
 
Bende saldırganlık obsesyonu var bıçakla birine bisey yapacakmış sevdiklerime zarar verecekmişim gibi
Böyle durumda olanlar varsa ne önerirsiniz?
 
İlaç kullanmadan da iyileşemezsin. Onu diyenler kimler? Her söylenene kulak asma.
Kim dio allah aşkına?Hurafelerı bırakın.Ben yıllardır kullanıyorum.Hayatın kalıtesızmı olsun boyle .Çok zor bır hastalık.Tedavı olun.
Yıllardır kulllanıyorsanız demek fayda etmiyor iste uyusturuyor demek ki sadece
 
Ama siz "ilaç yazdı kullanmak istemiyorum" diyorsunuz, "iyileştirmiyor diyorlar" diyorsunuz. Kullandınız mı, kullanmadınız mı anlayamadım. Doktor verdiği ilacı takip eder, iyi gelmiyorsa başka bir ilaçla devam eder. İlaçtan da mucizevi bir şey beklememek lazım. Belki terapi de almanız gerekir.
 
Bende saldırganlık obsesyonu var bıçakla birine bisey yapacakmış sevdiklerime zarar verecekmişim gibi
Böyle durumda olanlar varsa ne önerirsiniz?
Gecmis olsun gercekten zor bir durum bol bol dua edin ozellikle Fatiha suresi Felak ve Nas surelerini hergun gun icinde bir kac kez okuyun insallah faydasi olur.
 
Gittim ilaç yazdı kullanmak istemiyorum iyileştirmiyor diyorlar
Ilacida denediniz mi iyilestirmiyor dediniz? Bunuda tansiyon hastaligi gibi dusunun onlarda tum hayatlari boyunca tansiyon ilacini kullanmak zorunda evet kullandiklari ilac onlarin tansiyonunu tumden iyilestirmiyor yani ilaci biraksalar yine tansiyon problemi yasarlar ama ilaci kullandiklari surece tansiyonlari kontrol altinda oluyor ve gayette saglikli yasamlarina devam ediyorlar o yuzden ilacida deneseniz olur.Birde .. diye bir hoca gordum son zamanlarda videolarini izledim belki onunda bir faydasi olur sizde arastirin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ilacida denediniz mi iyilestirmiyor dediniz? Bunuda tansiyon hastaligi gibi dusunun onlarda tum hayatlari boyunca tansiyon ilacini kullanmak zorunda evet kullandiklari ilac onlarin tansiyonunu tumden iyilestirmiyor yani ilaci biraksalar yine tansiyon problemi yasarlar ama ilaci kullandiklari surece tansiyonlari kontrol altinda oluyor ve gayette saglikli yasamlarina devam ediyorlar o yuzden ilacida deneseniz olur.Birde ... diye bir hoca gordum son zamanlarda videolarini izledim belki onunda bir faydasi olur sizde arastirin.
Baktım dedıgınız kişiye instagramdan korktum ürktum vallahi :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
😁😁banada bu adamin seanslari psikolog seansi gibi geldi bence denebilir yani enerji alaninda cok calisma yapan var bunuda oyle bir calisma gibi gormek lazim
Aynen ızleyemedım ürktum vallahı ucretı nasıl acaba korkudan profıle giremıyorum
 
Aynen ızleyemedım ürktum vallahı ucretı nasıl acaba korkudan profıle giremıyorum
B u adamdan neden bu kadar korktunuz seanslarini yuklemis diyorum size insanlar nasil durtuler/ korkular falan ne yasiyorlar anlatiyorlar hoca islemi yapiyor ama seansa katilan herhangi bir sey yapmiyor ben kizim icin denemek istiyorum da ama benimki baska bir problem fiyat 900 tl dediler yani theta healing falan yani diger alternatifleri deneseniz onlarda asagi yukari oyle zaten birde bu gercekten tek seanslik islem
 
X