Menapoz Ve Cinsel Yaşam

Fahriye

Guru
Kayıtlı Üye
15 Mart 2007
285
23
Menapoz Ve Cinsel Yaşam

Menopozla birlikte azalan östrojen kadınlarda libido (cinsel) istek azalmasına ve vajinadaki kurulukla birlikte cinsel ilşkide sancıya sebep olmaktadır.Menopozla birlikte cinselliğe ilgi azalması olacağı düşünülse de bu olay daha çok menapozla birlikte oluşan psikolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır.Kadınlar çoğunlukla menopozla birlikte vücut imajının kaybolacağının ve kadınlık fonksiyonlarının sona ereceğinin kaygılarını duyar. Bu şekilde artık cinsel çekiciliğinin kalmadığını düşünen kadın cinselliğe olan ilgisini de kaybedebilir. Gerçekte menepozla değişen olaylar düşünüldüğü gibi değildir.
Menopoz yaşlanmanın başlangıcı olmadığı gibi kadınlığın sonu da değildir. Bu olayların bilincinde olunduktan sonra menopozda cinsellik daha özgürce "gebelik riski de olmaksızın" yaşanabilir.
Menopozda cinsel sorunların ve şikayetlerin sebebi nedir?
Menopozu getirdiği psikolojik sebeplerin dışında azalan östrojen miktarı cinsel isteğin ve duygunun azalmasında en büyük rolü oynar. Cinsel sorunların en sık sebepleri;
• Menopozun sonucu olarak başlayan hızlı yaşlanma ve değişen vücut görünümü, kişiye cinsel çekiciliğinin kaybolduğu hissini vermektedir. Bu değişikliklerden bazıları kilo alımı veya şişmanlık ve genel olarak tüm dokularda görülen gerginlik ve elastikiyet kaybıdır. Bunların neticesinde ciltte kırışıklıklar ve kuruluk meydana gelmektedir.
• Over hormonların azalmasına bağlı olarak cinsel organlarda geri dönüşümü zor değişiklikler olmaktadır
Bunlar ;
 Genital bölge kan akımının ve kıllanmasının azalması,
 Büyük dudaklarda küçülme ve zayıflama,
 Küçük dudakların ve klitorisin büzülmesi,
 Vajen dokusundaki yapısal ve kimyasal değişime bağlı olarak oluşan ph yükselmesi,
 Vajen epitel ve kas tabakasının incelmesi,
 Vajinal elastisitenin kaybı,
 Vajinal ıslaklığın azalması hatta kuruluk,
 Ağrılı cinsel ilişki,
 Libido (cinsel istek) kaybıdır.
• Özellikle tam menopoza girmeden (perimenopoz döneminde ) adetlerin düzensiz olması nedeniyle istemeden gebe kalma korkusu ciddi bir şekilde kadının cinsel hayatını önemsiz etkilemektedir. Bu dönemde kullanılacak gebelikten korunma yöntemleri doktora danışılarak yapılmalı ve gebe kalma korkusu yenilmelidir
Menapozda en sık görülen cinsel şikayetler nedir?
Yaşlanma ve menapoz (menopoz) sonucu en sık karşılaşılan cinsel yakınmalar; istekte azalma, ağrılı cinsel birleşme (disparoni), cinsel cevabın azalması, vajinal ıslanmanın azalması, orgazma ulaşmada zorluk (anorgazmi) ve genital duyarlığın azalması şeklinde özetlenebilir.
• Atrofi ,kuruluk:
İlerleyen menopoz yıllarında eğer hormon tedavisi alınmıyorsa cinsel organlarda yaşlanmaya bağlı "atrofik değişiklikler" meydana gelebilir. Bu değişiklikler sonucunda vaginada kuruma, vagen mukozasında incelme ve buna bağlı olarak ilişki sırasında ağrı ve kanama yakınmaları olabilir.

Uygulanan sistemik veya lokal hormon replasman tedavileri ürogenital sistemdeki bu atrofik değişiklikleri gidererek iyileşme durumu sağlayabilecektir.Yine bu ağrılı cinsel ilişki de kadını cinsel ilişkiden soğutabilir. Ancak bu tür şikayetlerin kolaylıkla tedavi edilebileceğini bilmek, bu tür yakınmaları gereksiz yere çekmemek için önemli olacaktır.
• Cinsel istek ,libido azalması:
Azalan östrojen ve kendine güvenin azalması ,yaşlılık hissi libido azalmasına ve cinsel isteğin kaybolmasına sebep olmaktadırlar.Menopozda (menapozda)Cinsel isteğin azalmasına bu yaşta ortaya çıkan bazı hastalıklar sonucu olabileceği gibi kullanılan bazı ilaçlarda cinsel isteksizlik yapabilir. İnsanlar yaşlandıkça, fiziksel yetersizlikler ve kronik hastalıklarla da daha fazla karşılaşmaktadırlar. Örneğin artritin sebep olduğu ağrı veya hareket kısıtlılığı, kişinin sekse olan isteğini azaltabilir veya cinsel ilişkiyi rahatsız bir hale getirebilmektedir.
• Vaginal ıslanmanın ve cinsel uyarılmanın azalması ,orgazm olamama:
Menopozda ıslanmanın azalması ve duyarlığın bozulması östrojen düzeylerinin düşüklüğü ile ilişkilidir. Testosteron düzeylerinin düşük olması ise cinsel uyarılma, genital duyarlık, libido ve orgazmdaki azalmaya sebep olmaktadır.
Menapozda vajinal ıslaklığın azalması nedeniyle vajen duvarlarının yeterince nemlenebilmesi için cinsel ilişki öncesi geçen sürenin uzatılması gerekir. Vajen şekli değişir, boyut ve elastisitesi azalır ve bu nedenle idrar yolları üzerindeki basınç artar. Bu istemsiz idrar kaçırmaya yol açabilir. Üretra ve vajendeki asiditenin kaybı, bakterilere karşı olan direncin azalmasına ve dolayısıyla üriner ve vajinal enfeksiyonlara yatkınlığın artmasına yol açmaktadır.
Menopoz sonrasındaki kadın, seksüel uyarılma için gerekli zamanın uzadığını fark eder. Menapoz sonrası orgazm yoğunluğunda azalma, cinsel ilişki düzensizliği ve sayısında azalma gibi değişiklikler ortaya çıkabilir. Ayrıca klitoris çevresindeki yağ dokusunun azalması, onu direkt uyarılma ile haz almaktan çok ağrı ve acı duyar bir hale getirir ve kadınlar eşlerinin ısrarlarına rağmen cinsel birliktelikten kaçınırlar.

Menapozdaki cinsel şikayetlerin tedavisi nasıl yapılır ?

Menopozda cinsel yaşamı yeniden canlandırmak ve cinsel isteği arttırmak amaçlarıyla bazı tedaviler uygulanabilir.
Bunlar;
 Bir engel yok ise uygulanacak Hormon Replasman Tedavisi (HRT) kısa bir sürede cinsel şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır. Bu tedavi ile kadınların %90’nı menopoz öncesi dönemdeki cinsel isteğini geri kazanırlar.
 Vajende kuruluk ve çatlama gibi şikayetleri gidermek için lokal krem, fitil ve jeller şikayetleri azaltmada yardımcı olmaktadır.
 Libido (cinsel istek) güçlendirici bir takım ilaçlar uygulanabilir. Bu ilaçlar genital bölge kanlanmasını arttırarak cinsel isteği arttırabilirler.Cinsel isteği ve orgazm duyusunu arttıran bitkisel kökenli ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılabilinirler.
 Kadını rahatsız eden kronikleşmiş hastalıklar (depresyon ,diyabet , guatr vs.) varsa bunların kontrol altına alınması ve tedavisi gereklidir.
 Psikolojik destek tedavileri verilebilir. Uzman psikolog bu döneme ait kaygı ve şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olabilmektedir
 Kegel egzersizleri;Özellikle hormon tedavisi uygulanan kadınlarda vajina duvarının güçlenmesini sağlayan egzersizler ile cinsel ilişki sırasındaki yakınmaları azalır.Menopoz sonrası hormon yerine koyma tedavisi uygulanıyorsa, daha önce bahsettiğimiz önlemler alınıyorsa, erkek de sağlığına dikkat ediyor ve andropozun gerektirdiği önlemleri uygun bir şekilde alıyor ise pek çok çift bu dönemi ikinci balayı olarak nitelemekte ve cinselliklerini sağlıklı bir şekilde sürdürmektedirler.
Menopoz döneminde cinsel isteksizlik için ne yapılabilir?
Bu problemin giderilmesinde hormon replasman tedavisi önemlidir. Bu tedavi ile kadınların %90’nı menopoz öncesi dönemdeki cinsel isteğini geri kazanır. Hormon tedavisi vajinadaki kuruluğu giderir, vajina duvarının güçlenmesini sağlayan egzersizler ve kayganlaştırıcı kremler de cinsel ilişki sırasındaki yakınmaları azaltır. Kişisel bakımınıza ve cinsel yaşamınıza göstereceğiniz özen kendinize olan güveninizi arttırarak sizi daha mutlu ve sağlıklı kılacaktır.
Cinsel istek menopozdan etkilenmez. Cinsellik kadında öğrenilebilen bir davranıştır. Genel olarak gebelik korkusunun ortadan kalkması, profesyonel hayattan (kariyer, para kazanma vb) kaynaklanan kaygıların azalması, çocuklarının büyümüş olmasıyla azalan fiziksel bağımlılık, yılların oluşturduğu deneyimler, eşlerin birbirini daha iyi tanımaları sonucu kadının menopozdaki cinsel hayatının daha da renklenmesi son derece doğaldır.Kadın bilinç altına menopozun hayatın sonu değil,yeni bir hayatın başlangıcı olduğu fikrini yerleştirmesi gerekmektedir.
Menopoza girerken ortaya çıkabilecek depresyon ataklarında ve uyum döneminde cinsel istekte (libido) bir miktar azalma olacağını bilerek paniğe kapılmadan uygun danışma ve tedavilere başvurmak en akılcı yoldur. Aksi takdirde eksik kadınlık, değersizlik, hastalıklı olma duygularıyla cinsel istek azalmaları uzun sürebilir veya kalıcı olabilir.
Unutmayınız "Hayat kırkından sonra başlar!"​
 
X