Kardiyoloji - Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları Kolesterol düşürmek için evde kolayca yapabileceğiniz tarif

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Malzemeler

4 Golden elma
4 limon
1 demet maydanoz
1-1.5 cm inceliğinde kesilmiş zencefil
İçme suyu
1-2 çubuk tarçın
2-3 adet karanfil

Elmaları ve limonları iyice yıkadıktan sonra, soymadan dörde bölüp bir tencereye yerleştirin. Üzerine yıkanmış 1 demet maydanozu olduğu gibi koyun. 1-1,5 cm de taze zencefili de soyup tencereye atın ve tüm malzemenin üzerine 3-4 cm çıkacak kadar içme suyu ekleyin. Ve sonra herşey tel süzgeçten süzülebilecek kadar yumuşayana kadar kaynatın. Biraz soğuduktan sonra, ılıkken, tamamını bir tel süzgeçten süzüp bir cam kavanoza veya şişeye aktarın. Şişeye bir-iki çubuk tarçın ve 2-3 karanfil ekleyin, tamamen soğuduktan sonra da buzdolabında saklayın.

Her sabah aç karnına bir bardak su içildikten sonra, bu karışımdan 1 çay bardağı içilebilir. Üzerine 15-20 dakika bir şey yenmemelidir. Hazırlanan karışım bittiğinde tekrarlanması istenirse 2 hafta ara verildikten sonra tekrarlamak önerilir.

Önemli Not: Bu tarifi SADECE şeker hastası olmayanlar ve içindeki malzemelerle ilgili kısıtlama getiren bir tedavi sürecinde bulunmayanlar kullanabilir.

$kolesterol_dusurmek.jpg
 
Kolesterol Düşürücü Çay Tarifi

Malzemeler :
yarım demet maydanoz
yarım demet nane
bir adet limon
az miktarda ıhlamur
bol su

Hazırlanışı:

yarım demet maydanoz, yarım demet nane,

bir adet limon, az miktarda ıhlamuru bol su ile bir kap içine koyun ve 20-30 dakika kaynatın.

Süzerek soğumaya bırakın.

Sabahları aç karnına birer kahve fincanı için.
 
Bitkilerle kolesterol tedavisi nasıl yapılır? Kolesterolün nedenleri, kolesterol belirtileri, sebepleri ve sonuçları nelerdir? Kolesterol tedavisinde etkili olan %100 bitkisel ürünlerimiz hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Kolesterol Düşürücü Bitkiler: Soya lesitin, Omega 3 yağı, üzüm çekirdeği özü, greyfurt, enginar, ananas hapları, yeşil çay, zencefil, biberiye, kuşburnu, kekik, kırmızı pul biber, sivri biber kolestrolde faydalıdır.B ol taze sebze ve meyve, soya fasulyesi, kekik suyu, yosun, derin deniz balıkları, taze yeşil salatalar, limon, kivi ve naranciye yardımcı besinlerdir.

Kolesterolü olanlar dikkat etsin: Tereyağı, margarin, balık yağı, kaz yağı, sığır yağı, koyun iç yağı, tavuk yağı ve hindi yağı gibi katı yağlarla, sakatat, yumurta sarısı, krema, fazla hamur işleri ve şeker, fazla tuz, kestane ve kuruyemişler çok az kullanılmalıdır.

Kolesterol Düşürmek İçin BAZI BİTKİSEL ÖNERİLER:

- Ayrık kökü, ardıç tohumu,zeytin yaprağı,keki biberiye gibi bitkiler çay gibi demlenip içilirse, kolestrolün düşmesini sağlar.

-Biberiye ve zerdaçal, toz haline getirilip, yemeklere yarım çay kaşığı kadar eklenir.

-Yeşil çayın kolestrol düşürücü etkisi vardır.

-1 Bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı zencefil konulur.10 dakikak bekletilip, günde 3 bardak içilir. Günde 2-3 bardak içilir.

- Kolesterol Düşürmek İçin 1 Bardak suya 4-10 gram zerdeçal konulur. 10 dakika kaynatılıp, günde 2-3 bardak içilir.

- Kolesterol Düşürmek İçin 5 Bardak suya, 100 gram hayıt tohumu konulur.10 dakika kaynatılır.İçine 1 limon sıkılıp, 2 adet aspirin, 30 gram karabaş otu, 10 gram oğul otu ilave edilir. 10 dakika bekletilip 1 günde tüketilir.

- Kolesterol Düşürmek İçin 1 Bardak kaynar suya 4-10 gram kantaron konur.10 dakika bekletilip, günde 2 bardak içilir.

KOLESTEROLE İYİ GELEN BAZI BİTKİLER

HAVUÇ,SARIMSAK VE SOĞAN,ZENCEFİL,ÇEMEN OTU,YALANCI SAFRAN
 
İbrahim Saraçoğlu Kolesterol hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler;

İbrahim Saraçoğlu nun kolesterol hakkındaki önerileri nelerdir? Kolesterol neden olur, kolesterol belirtileri nelerdir ve kolesterol tedavisinde etkili olan %100 bitkisel ürünlerimiz hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Malzemeler:

1 su bardağı su

1,5 yemek kaşığı nar çiçeği

Hazırlanışı: 1 su bardağı suyun içine 1,5 yemek kaşığı nar çiçeği koyarak 5 dk. kaynatın. Günde 1 defa için. Her seferinde taze olarak yapılmalıdır.

Bu karışım hem kolesterolü, hem tansiyonu düşürmekte faydalıdır.
 
Kolesterol damarlarda lipoproteinler vasıtasıyla tüm vücuda taşınan yağlı bir Maddedir. Kandaki yüksek orandaki yağ kolesterol olarak bilinir. Yüksek miktardaki kolesterol damarları tıkayarak kalp krizine neden olur. Aterosikleroz (damar sertliği) olarak bilinen bu durum menopozdaki kadınların kalp hastalıklarına yakalanmalarında en büyük etkendir.

Ulusal Kolesterol Eğitim Programı ve Amerikan Kalp Vakfı menopozdaki kadınlar için aşağıdaki kolesterol değerlerini öneriyor.
-200'ün altı – İdeal
-200 -239 arası -sınırda
-240 ve üstü – yüksek
Kolesterol seviyesi 150'nin altında olan toplumlarda kalp hastalıkları nadiren görülmektedir. Bu nedenle bazı uzmanlar bu seviyenin ideal olduğuna inanıyorlar.

HDL ve LDL nedir?
Kanda kolesterolü taşıyan iki çeşit lipoprotein vardır. Düşük yoğunluklu lipoprotein LDL (Low density lipoprotein) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein HDL (High Density Lipoprotein). Yüksek LDL, ya da, kötü kolesterol kişinin kalp krizi olasılığını artırır. Beslenme tarzının LDL'nin yükselmesindeki etkisi büyüktür. Ancak kalıtım olayını da göz ardı edemeyiz.
HDL veya, faydalı kolesterolün, kolesterolü damardan çıkarıp karaciğere taşıdığına inanılıyor. Düşük HDL'nin kalp krizi riskini artırdığı, yüksek HDL'ninse bu riski düşürdüğü görülmüştür. Düşük HDL'nin başlıca nedenleri obesite (şişmanlık), hareketsiz yaşam biçimi ve sigaradır.

LDL/HDL değerlerim ne olmalı?
-Otuz beşin altnda HDL (İyi kolesterol) değeri riskli kabul edilir.
-160'ın üstündeki LDL (Kötü kolesterol) değeri yüksek risk grubu olarak tanımlanır. 130 – 160 arası üst sınır kabul edilir. 130'un altı da düşük risk olarak değerlendirilir.

Trigliserid nedir?
Son yapılan araştırmalarda, kadınlarda kalp hastalığı riskini artırdığına inanılan kandaki üç grup yağdan biri trigliserid olarak adlandırılır. doktorlar genelde 150-250 arasındaki değerleri normal kabul ederler. Yakınlarda yapılan uluslararası bir Sağlık kongresinde trigliserid değeri 200'ün üstüne çıkınca (şu an kabul edilen standart değerin elli puan altında) tedavi gerektiği tavsiye edildi. Bu tavsiyenin bir nedeni de, trigliserid düzeyinin iyi kolesterol (HDL) düzeyini etkilediğinin saptanmış olmasıdır.
 
Kanda yüksek miktarda bulunan kolesterol yıllar içinde damarların duvarlarında birikir. Bu birikim damarlarda daralma, tıkanmaya yol açar (ateroskleroz). Kolesterol hangi damarda birikirse o damarla ilgili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar.
Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) kolesterol birikimi, bu damarlarda tıkanma ve daralma sonucu göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi durumlara neden olabilir.

Görülme sıklığı:
Ölümlerin yaklaşık %34′ü kalp damar hastalıkları nedeniyle oluşmaktadır ve Türkiye’de 2 milyon kalp hastası bulunmaktadır.
Oluşumuna neden olan faktöler:
Serum kolesterolünün yükselmesi: Serum kolesterolünün yükselmesi aterosklerozisin en önemli nedenidir. Ancak tek faktö değildir. Beslenme ile düzeltilebilir bir durum olmasından dolayı da önemlidir.
- Hipertansiyon
- sigara
- Yağ metabolizması bozukluğu
- Diabetes mellitus
- Fiziksel aktivite azlığı
- İleri yaş
- Ailede kalp hastası olması
- Mükemmeliyetçi, saplantılı, hırslı kişilik, stres
- Östrojen Hormonu eksikliği
Kalp ve damar hastalıklarında dikkat edilecek noktalar (korunma yolları):
İdeal kilonuza inin, kilonuz normalse kilo almamaya özen gösterin: Kanınızdaki kolesterolün ve tiplerinin seviyesini bilin: Kolesterol insan ve hayvan hücrelerinde bulunan yağımsı bir Maddedir. Vücut tarafından üretildiği gibi çeşitli besinlerle de vücudumuza alınır. Kötü huylu kolesterol olarak tanımlanan LDL damar sertliğine neden olur. HDL ise iyi huylu kolesterol olarak bilinir ve atar damarların tıkanmasını önler.
Kan lipidleri normal değerleri:
- Kolesterol 140-240 mg/dl
- Trigliserid < 160 mg/dl
- Fosfolipid 150-380 mg/dl
- Total lipid 400-900 mg/dl
Dikkat edilmesi gerekenler:
- Öğün atlamayın. Öğün aralarında bir şey yemek isterseniz meyve iyi bir seçimdir, tatlılardan kaçının. Light ürünleri tercih edin.
- Yemeklerde tabağınızı tam doldurmayın, yavaş yiyin.
- Bitkisel besinleri, haşlanmış, ızgara yemekleri tercih edin, kızartmalardan kaçının.
- Kırmızı et yerine beyaz et tüketin. Tavuğun derisini çıkartın ve etin üzerindeki yağları ayırın. Yemeklerinizi buharda ve yanmaz tavada pişirin.
- Hazır gıdalardan ve hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Alışveriş yaparken hazır gıdaların etiketlerini okuyarak, yağ miktarlarına göe alın.
- Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekler yerine nişastalı ve lifli besinler tercih edin. Lifli gıdalar tümö oluşumunu engeller.
- Sakatatlardan uzak durun (karaciğer, dalak vb.)
- Yumurta ve yumurtalı besin tüketimini azaltın.
- Tam Pirinç, kuru fasulye gibi kompleks karbonhidrat yiyin.
- Süt ve ürünlerinin yağsız olmasına dikkat edin. Krema ve tere yağ yemeyin.
- Yağsız peynir kullanın. Bunun için Ülker Mavi-Yeşil Beyaz Peyniri tüketebilirsiniz.
- Sigarayı azaltın ve bırakın.
- Eğer tansiyonunuz da yüksekse Tuzun azaltılması gibi beslenme değişiklikleri yapın.
- Düzenli egzersiz yapın. Bu iyi huylu kolesterol olan HDL-kolesterolü yükseltip, LDL-kolesterolü düşürecektir.
- Katı yağlar hayvansal besinlerde doğal olarak bulunduğundan yemeklere mümkün olduğunca az eklenmeli, etli yemeklere az yağ konmalı ve kahvaltıda yağ tüketme alışkanlığından vazgeçilmelidir.
 
Dr. Mehmet Öz düşük kolesterolün sırrı olarak stresi gösterdi. İnsan vücudunda stresin damarları sertleştirip hasta olmanıza neden olan kötü kolesterolün en yakın dostu olduğunu açıkladı. Kötü ( LDL) olan kolesterol seviyenizi düşük tutmak için doğru beslenme ve spor yapmaya özen gösterin, ve en önemlisi stresin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Dr. Mehmet Öz yapılan bir araştırmadan örnek vererek bilim adamların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde stresli bir bilgisayar görevi verilen kişide geçici olarak LDL kötü kolesterol seviyesinin yükseldiği görülmüştür. Sürekli stres halinde kişilerin ise 3 yıl gibi bir sürede yüksek düzeyde kötü kolesterol seviyesine sahip oldukları gözlemlenmiştir.

Dr. Mehmet Öz stresi yenmenin sanılanın aksine hiçte zor olmadığını bunun için tek yapılması gerekenin stresini tetikleyen sorunu bulun ve çözüm üretin. Kişiler genelde korktuğunda yada endişelendiğinde bazı olayları görmezden gelirler, fakat depresyona girdiğimizde yada üzüldüğümüzde kendimizi geri çekeriz. Bu durum her şeyin kötüye gitmesine neden olur. Bunun yerine tersi bir reaksiyon gösterilmesi halinde her şey daha iyi olur. Endişelendiğiniz bir durumla karşılaşmanız halinde görmezden gelmek yerine çözmeye uğraşın birine kızdığınızda empati kurmayı deneyin, depresyonda iseniz eve kapanmak yerine dışarı çıkıp neşelenmeyi deneyin bu sayede hayatınız riske sokacak olan kötü kolesterolden kurtulmuş olacaksınız.
 
kolesterol için şifalı bitkiler, kolesterol için bitkisel çaylar, kolesterola bitkisel formüller ile çare bulabilirsiniz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, biberiye ve yeşil çay ikilisi kolesterolü düşürüyor. Kolesterol vücutta bir çok hormonun yapısında bulunan, hücre zarlarının da yapısına giren ve önemli görevleri olup yağa benzeyen bir maddedir ve genel olarak herkeste bulunur. Bu madde hormonların ve sağlık için gerekli olan bazı başka maddelerin yapımında kullanılır.

Ceviz: Omega 3'ü bol miktarda içeren ceviz şeker hastalığında kullanılır. Akşamdan suya koyduğunuz bir cevizin sabah kalkınca suyunu içip cevizi de yerseniz kolesterolünüzü dengelemiş olursunuz.

Yulaf: Sabahları sütle birlikte 4-5 kaşık yulaf ezmesi yemek ya da ara öğünlerde yoğurt ya da süte yulaf ezmesi eklemek kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

Zerdeçal: 1 bardak suya 10 gram zerdeçal konularak 10 dakika kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir.

Çilek: İçinde yüksek miktarda c vitamini bulunan çilek yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliğine sahiptir.

Sarımsak: Kolestrolü azaltıp kanı sulandırarak damar sertliğine engelliyor. Günde birkaç diş sarımsak yiyebilirsiniz.

Meyan kökü: Macunu yenebilir. Eğer macunu bulunmazsa çayı ve suyunu da içebilirsiniz. Günde 1 bardak kekik suyu içmek de kolesterolün dengelemsine yardımcı olur.

Soya fasulyesi: Soyadaki lesitin sayesinde kolesterolü düşürmek mümkün olabilir. Haftada 3 ya da 4 kez soya fasulyesi yemek faydalıdır.

Nar: Her gün bir tane nar yemek ya da nar suyu içmek kolesterolü olan kişiler için önemli ve faydalıdır.

Enginar: Mevsiminde yenen taze enginar kolesterolün düşürülmesinde büyük fayda sağlar.

Greyfurt: Günde bir tane greyfurt suyu içebilirsiniz. C vitamini yönünden zengindir.

Zencefil: Yemeklerinize bir tatlı kaşığı kadar zencefil katarak kolesterolünüzün düşürülmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kolesterol düşürücü bitkisel çay: 1 çay kaşığı karabaş otu, 1 çay kaşığı biberiye, 1 çay kaşığı ısırgan otu, 1 kaşık limon kabuğu rendesi, yarım litre klorsuz su, 1 tatlı kaşığı yeşil çay ile malzeme listemizi tamamlıyoruz. Tüm malzemeleri 3-4 dakika kadar kaynatın, 4 dakika demleyin ve bu çayı aç karnına günde 2 defa içebilirsiniz.

Kahvaltıdan önce mutlaka tüketmeniz gereken ve sizi gün boyunca kolesterol sorunundan kurtaracak olan bitkisel çözümü ............ olarak açıklıyoruz. Bunun için gerekli olan malzeme listesi: Yarım demet maydanoz, yarım demet nane, 1 adet limon, 1 tutam ıhlamur, 1 litre kadar su ile malzeme listemizi tamamlayalım. Tüm malzemeleri yıkadıktan sonra suyun içine koyun ve yarım saat kaynatın. Ardından süzün ve soğuması için bırakın. Bu karışımı cam şişelere doldurun ve sabahları kahvaltıdan önce bir kahve fincanı kadar tüketiniz.
 
Diyeti, sporu ve çeşitli muayeneleri içeren kolestrol düşürücü tedaviler, kişiyi kalp hastalıklarından koruyor.

Yüksek kan kolesterolunun düşürülmesi, kalp ve damar hastalıklarını önlemede çok önemli görülüyor. Bu konuda gerek diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri, gerekse hekimin önerileri doğrultusunda ilaç tedavisi uygulanıyor. Kolesterol düşürücü tedavilerle koroner kalp hastalığının ilerlemesi %50’ye kadar azaltılırken, kalp-damar hastalıklarından kaynaklı ölümlerde %40’a varan azalma olduğu belirtiliyor. Kolesterolun düşürülmesi için diyet, egzersiz ve ilaç tedavisinin belli bir düzende ve birlikte uygulanması gerekiyor. Bu konuda, kalp-damar hastalığı olanlar ve olmayanlar ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

*Hangi Değerde Ne Yapılmalı?
Total kolesterol düzeyi 200 mg/dl altında, LDL kolesterol 130 mg/dl altında, HDL kolesterol duzeyi 35 mg/dl üzerinde olanlarda (ideal düzey) ise:
-5 senede 1 total kolesterol, HDL kolesterol, trigliserid duzeylerinin ölçülmesi
-Sağlıklı beslenme eğitimi; ideal vucut ağırlığının korunması
-Fizik aktivitenin yuksek tutulması ve spor yapılması
-Lipid dışı risk faktörleri olması halinde bunların kontrol altına alınması gerekiyor.

Total kolestrol düzeyi 200-239 mg/dl, LDL düzeyi 130-159 mg/dl, HDL kolestrol düzeyi 35 mg/dl üzerinde ve lipid dışı risk faktörü sayısı 2’den az ise:
-Diyet verilmesi
-Fizik aktivitelerinin arttırılması ve hastanın kilo vermesinin sağlanması
-Diğer risk faktörlerinin kontrol altına alınması
-1 yıl sonra kişinin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.
Total kolestrol düzeyi 200-239 mg/dl, LDL kolestrol düzeyi 130-159 mg/dl altında ya da 2 veya daha fazla risk faktörü varsa:
-Tam bir muayene, EKG ve gerekli diğer laboratuvar incelemeleri
-Diyet
-Diyetle LDL kolestrolünün düzeyi 130 mg/dl altına düşmüyorsa, yaşın, cinsiyetin ve KKH risk faktörlerinin değerlendirilerek ilaç tedavisinin gerekip gerekmeyeceğinin kararlaştırılması gerekiyor.

Total kolestrol düzeyi 240 mg/dl ve üzeri LDL kolestrol düzeyi 160 mg/dl ve üzerinde, diğer risk faktörü sayısı 2’den az ise:
-Tam bir muayene, EKG ve diğer laboratuvar incelemeleri
-Diyet
-Kolestrol diyetle düşmüyorsa ilaç tedavisi
-Kalp krizi veya başka bir kalp-damar rahatsızlığı geçirmiş olanlara da hekim tarafından tedavi gerekiyor.

Ayrıca total kolestrol düzeyi (>300 mg/dl) veya LDL kolestrol düzeyi çok yüksekse (190 mg/dl ve üzeri), diyetin başarısız kaldığı durumlarda diyetle birlikte ilaç tedavisi verilebiliyor.
 
X