Kapsamlı Kromozom Taraması (aCGH)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bebek sahibi olmak isteyen, bunun için çeşitli yöntemler uygulanan ancak gebelik sağlanamayan ya da sağlansa dahi düşükle sonuçlanan adaylarda, gebelik şansını arttırmak adına İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı (PGT) yöntemi kullanılmaktaydı. Bu yöntemin yerini günümüzde Kapsamlı Kromozom Taraması almaya başlamıştır. Kapsamlı kromozom taraması da tüp bebek tedavilerinde oldukça başarılı bir yöntem olarak kendine yer edinmiştir.

Kapsamlı kromozom taraması nedir?
Kapsamlı kromozom taraması, tüp bebek tedavilerinde, tedaviden önce uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde oluşturulan embriyolar anne adayının rahmine transfer edilmeden önce FISH yöntemi ile sadece seçilmiş belirli kromozomlar taranmaz. Mevcut olan tüm kromozomlar araştırılır. 24 kromozomun 24’ü de kapsamlı kromozom taraması ile incelenir. Array Komperatif Genomik Hibridizasyon şeklinde tabir edilen yöntem, kısaca aCGH şeklinde anılır. Bu yöntem ile araştırılan embriyoların sahip olduğu tüm kromozom haritası çıkarılabilir. Bu sayede de önceden fark edilemeyen kromozom bozukluğu bu yöntemle görülebilir. Sağlıklı olmayan embriyolar transfer edilmez.

aCGH ile PGT yönteminin farkları nelerdir?
PGT günümüzde birçok merkezde yaygın olarak uygulanmaktadır. Pgt, , “Floresan In Situ Hibridizasyon” (FISH) şeklinde tabir edilir. PGT yöntemi de başarılı bir yöntem olmasına karşın yetersizdir. Embriyoların sadece belirli yönlerinden inceleme yapabilmek mümkündür. Araştırılacak embriyoların canlı doğum ile sonuçlanamayacak genetik bozuklukları ya da erken dönem düşüklerde yüksek risk grubunda olan kromozom sorunları, PGT yöntemi ile görüntülenemez. Bundan dolayı da 9 kromozomun taranmasının yapıldığı PGT yönteminde embriyoda oluşabilecek kromozomal bozuklukların %60-80’nin tespit edilmesi mümkündür.

Geriye kalan %40’lık ya da %20’lik bölüm, PGT ile tespit edilemez. Normal olarak görüntülenen bir embriyonun rahme transfer edilmesi ve gebelik sağlanamaması durumlarında, görüntülenemeyen bu oran sorumludur.
Ancak kapsamlı kromozom taraması ile tüm kromozom oldukça detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu sebeple de 24 farklı kromozom arasında sağlıklı olanları tüm yönüyle görüntülenebilir ve gebelik şansı arttırılır. Amerikan Üreme Derneği’nin bildirisine göre bu yöntem sayesinde 40 yaşındaki kadınlar, 30 yaşındaki kadınlar kadar gebe kalabilme şansına sahip olabilecektir.

Farklı bir açıdan ise, kapsamlı kromozom taraması ile geçmişte tespit edilemeyen kromozoma ait sorunlar da tanınabildiğinden,tarama neticesinde normal embriyo sağlama şansı da düşmektedir. Bu şu anlama gelir, kapsamlı kromozom taraması yapılan hastalarda sağlıklı bir embriyo saptama şansı azalır, sağlık embriyo bulunmama riski artar. Bu sebeple de transfer yapılmayabilir. Bundan dolayı da incelenecek embriyo sayısının fazla olması, gebelik şansının artmasını sağlayacaktır
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X