Yöresel Tarif İl İl Geleneksel Bayram Sofraları

Yöresel Yemekler

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.894
597.541
42
Dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan Türk mutfağının en seçkin örnekleri, bayram sofralarında yerini alıyor. Bayram sofraları sadece yemekleriyle değil, sunumlarıyla da öne çıkıyor.
Türkiye’nin birçok yöresindeki evlerde, temizlik, alışveriş, yemek ve tatlı hazırlıklarıyla bayram telaşı yaşanıyor. Dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan ve bünyesinde tatlıdan tuzluya yüzlerce farklı tarifi barındıran Türk mutfağının en seçkin örnekleri bayram sofralarında yerini alıyor.
İşte il il Türkiye’nin bayram sofraları:

◊ Adana: Adana’da bayram günleri, bzengin kültürün de etkisiyle değişik lezzetlerle süsleniyor. Adana’da bayram sofralarından eksik olmayan ve misafirlere ikram edilen yöresel yemeklerin başında, yüksük çorbası geliyor. Yüksük çorbasını Kabak Çintmesi izliyor. Taş Kadayıf ve Kadayıflı Karakuş tatlısı Adanalılar’ın vazgeçilmez bayram tatlıları arasında yer alıyor.

◊ Ardahan: Ardahan’da bayrama özel olarak katmer, hengal, maviş ve etir (kaz pilavı); bayram tatlısı olarak un helvası, baklava, sütlaç ve elma dolması yapılıyor.

◊ Artvin: Her gün bir evde toplanarak imece usulü tatlılar yapan Artvin’li kadınlar; burma tatlısı, mekik tatlısı, laz böreği, baklava, yalancı sarma ve su böreği yaparak bayrama hazırlanıyorlar.

◊ Aydın: Aydın’da bayram sofralarını baklava ve kabak tatlısı süslüyor.

◊ Antalya: Kapama, mıhlı, çılbır, keşkek, alafaşı, köle ve daha birçok zengin lezzetin sofraları süslediği Antalya’da höşmerim, fıtır, öküz helvası ve kabak tatlısı da bayram sofralarını süsleyen tatlılar arasında yer alıyor.

◊ Bartın: Geleneksel olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balığın beslenmenin temel noktalarını oluşturduğu kentte, pirinçli mantı, yumurtalı ısbut ve pumpum çorbası ikram edilen yiyecekler arasında. Bayram tatlısı olarak da kabak burması ikram ediliyor.

◊ Bingöl: Bingöl’de bayramlarda en çok tutamaç, mastuva, keldoş ve içli köfte tercih ediliyor.

◊ Edirne: Birçoğu günlerce uğraş gerektiren yemek kültürüne sahip olan Edirne’de bayram sofrasına, en çok kara kavurma, ciğer sarma, hünkar beğendi, kuzu kapama, terbiyeli et, kimyonlu et, lahana sarması, patlıcan musakka ve ekşili köfte eti getiriliyor.

◊ Elazığ: Elazığ’da bayramda yapılan yemekler arasında ilk sırayı Harput köfte, döğme çorbası, içli köfte ve gömme alırken, tatlılarda ev baklavası tercih ediliyor.

◊ Erzincan: Hamur işi yemekleriyle öne çıkan Erzincan bayram sofralarında un çorbası, yaprak sarması, kabak kurusu sarması, gendime çorbası ve su böreği mutlaka bulunuyor. Yaprak dolması, ekşili çorba ve kete, bayram spesiyalleri arasında bulunurken tatlı olarak kayısıyla yapılan gasefe adlı tatlı ve hoşaf tercih ediliyor.

◊ Erzurum: Erzurum’da bayram sofraları ayran aşı çorbası, su böreği, yaprak sarması, lor dolması, cevizli kete ile şenlenirken, kadayıf dolmasız bayram sofrası düşünülemiyor.

◊ Gaziantep: Gaziantep’te, Ramazan Bayramı’nda ev halkının sabah kahvaltısı yerine yemeyi tercih ettiği ve özellikle misafirlere yapılacak ikramlarda önemli bir yer tutan yuvarlamanın hazırlıklarına başlandı.

◊ Giresun: Giresun’da, özel günlerin en önemli yöresel yemeği “samatsa” pişirme hazırlıkları şimdiden başladı. Samatsa, mısır unu, süt ve kokulu kara üzüm pekmezinden yapılıyor.

◊ Gümüşhane: Bayram namazından sonra bayramlaşmaya gelenlere ikram edilen börek ve erişteler için yufkalar açılıyor.

◊ Hatay: Zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay’da, her bayram her evde ekşi aşı, oruk gibi yemek ve mezelerin yanı sıra kömbe tatlısı yapılıyor.

◊ Iğdır: Iğdır’da, bayram günlerinde hemen her evde balık çöreği bulunuyor. Ceviz ve hamurdan yapılan ve balık şekli verilen bu çörek, bölge insanının bayramlarda olmazsa olmazı arasında yer alıyor.

◊ İzmir: İzmir’in Ramazan ayı ve bayramına ilişkin en özel tatlarının başında, ilk kez duyanların biraz “tuhaf” bulduğu ekmek dolması geliyor. Türk mutfağında zeytinyağlı ve etli olmak üzere sayısız seçeneğe sahip olan dolma,

İzmir’de sadece bayrama özgü bir tat olarak ekmek içinde pişiriliyor.

◊ Karabük: Perohi, gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, safranlı zerde, höşmerim ve haluşka kentte sofraları süsleyen yöresel yemekler arasında bulunuyor.

◊ Kars: Kars’ta, domates ve etten yapılan yöreye özgü ekşili et yemeği, yeşil mercimek ve erişteden yapılan erişteli pilav ile elma ve cevizden yapılan elma dolması, en çok tercih edilen bayram yemekleri arasında yer alıyor.

◊ Kocaeli: Kocaeli’de bayram sofralarında en çok umaç çorbası ve Gebze mantısı tercih ediliyor.

◊ Malatya: Malatya’da misafirlere servis edilecek tatlıların yanı sıra lahana sarması, iri köfte, kömbe ve yoğurtlu çorba da bayram için önceden hazırlanıyor.

◊ Muş: Muş köftesi, hazüt dolması, kırçıklı kalem dolması ve keşkek, bayram sofralarının vazgeçilmezleri arasında…

◊ Rize: Genellikle lahana sarması, turşu tava ve kara lahanadan yapılan yöresel yemekler bayram sofralarının demirbaşı olurken, bu yemeklere, yöreye özgü olan ve kokulu kara üzümden yapılan “pepecura” tatlısı eşlik ediyor.

◊ Sakarya: Sakarya’da bayrama özgü yöresel yemek ve tatlılar arasında, ilçelere göre değişen alışkanlıklara rağmen keşkek, kıvrım baklava, üre tatlısı, lokum ekmeği ve incir uyutma tatlısı yöresel yemek ve tatlılar olarak bayram sofralarını süslüyor. Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan mutfağıyla tanınan Sakarya’da vezir parmağı, kemalpaşa tatlısı, şambaba, şekerpare, tel kadayıf, güllaç ve sütlacın yanı sıra, incir uyutması, kuşburnu tatlısı, uhut tatlısı, kıvrım baklava taraklı da sofralardaki yerini alıyor.

◊ Tekirdağ: Bayramlarda Tekirdağ’da özellikle ev baklavası, kadayıf, peynir tatlısı, zerde ve revani tatlısı yapılıyor. Tarhana çorbası, yoğurtlu borani, sulu köfte, Tekirdağ köftesi, cizleme, börek, kesme makarna, kuskus Tekirdağ bayram sofralarının geleneksel yemekleri arasında yer alıyor.

◊ Van: Van’da bayram sofralarında, ayran aşı, grut aşı, şile, keledoş, sengeser, murtuğa, kurut köftesi, üzüm aşı, cılbır, ekşili, ciğer köftesi, Van baklavası, Van pastası, işbabyan, kavut, paluza, çömlek yahnisi yerini alır.

◊ Zonguldak: Zonguldak’ta yöresel yemekler kent merkezlerinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da Ramazan Bayramı’nda özellikle kırsal kesimlerde hazırlanan beyaz baklava, mısır keşkeği, yağlı hoşaf, sirkeli köfte, pelvaza, ekşili köfte, kabak gözlemesi ve uğmaç çorbası bayram sofralarını süslemeye devam ediyor. Su böreği, kabaklı börek, bazlama, çizleme, kömeç ekmeği, tarhana çorbası, pide türleri, malay, cevizli ev makarnası ve mısır ekmeği gibi yiyecekler yörenin unlu ürünlerden yapılan yemekler arasında bulunuyor. Bölgede bayramların geleneksel tatlısı ise beyaz baklava.
ALINTIDIR..
 
X