Android Telefonlara Root Atmanın Olumlu ve Olumsuz Yanları Nelerdir?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.932
60
Android cihazlarda sistemsel işlemleri yapabilmek için root izni gerekmektedir. Bu yetki olmadan android cihazlarda sistemsel değişiklik yapmak olanaksızdır. Android cihazlar genellikle kullanıcılara root izni vermeyen yapılarıyla piyasaya sürülüyorlar. Bu demek oluyor ki android telefon üreticileri cihazlarda sistemsel değişiklik yapma yetkisini kullanıcılara vermemektedir. Bu durumda android telefon kullanıcıları cihazlarına tam olarak hâkim olamıyorlar ve onları diledikleri gibi programlayamıyorlar.


Yukarıda sıraladığımız bilgiler ışığında aslında android cihazlara root atmak onları sistemsel olarak yönetebilecek duruma getirmek demektedir. Cihazın üreticiden geldiği durumdaki ayarlarını değiştirebilmek adına root atmak gerekmektedir. Bu açıdan root işlemi telefonunuza ufakta olsa zarar verme riski taşımaktadır. Root atma işleminin temeline göz attığımızda ise aslında bu işlem cihazı telefon ya da tablet olması fark etmeksizin kullanıcılara root yetkisi vermektir.

Root Atmanın Faydaları Nelerdir?
Root işlemi sonrasında android işletim sistemli cihazınıza özelleştirilmiş ROM kurabileceksiniz. Bu şu demek oluyor. Android cihazınıza üretici tarafından yüklenen yazılımları beğenmiyorsanız bu sayede bu yazılımları güncelleyebilir ya da değiştirebilirsiniz. Rom değişikliği sayesinde cihazınızın arayüzü değiştirebilecek ve kullanım tarzını kendiniz belirleyebileceksiniz. Android cihazınızın titreşim özelliğini, ekran ayarlarını, işlemci performansı ve hızını, ses özelliklerini, gizli durumdaki dosyaları, flaş ışığı derecesini ve kamera ayarları gibi her türlü fonksiyonunu özelleştirebilir ve performansını iyileştirebilirsiniz.

Google Play Store’da bazı uygulamaları sadece root atılmış cihazlar çalıştırabilmektedir. Bu uygulamaları da root işlemini tamamladıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Telefon konuşmalarını kaydeden uygulamalar özel hayatın gizliliği nedeniyle üreticiden doğrudan gelen cihazlar tarafından kullanılamamaktayken root atılmış cihazlar bu uygulamaları oldukça rahat ve fonksiyonel bir biçimde kullanabilmektedir.

Root atma işlemi sayesinde üreticilerin telefona yükledikleri ve kullanıcılar tarafından kaldırılamayan gereksiz uygulamaları da kaldırabilirsiniz. Android cihazların hafızalarında hatırı sayılır bir yer işgal eden bu zorunlu uygulamalar genellikle kullanıcılar tarafından neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Bu uygulamaların bir diğer olumsuz özelliği ise cihazların arka planlarında açık kalmaları ve hem pil ömrünü kısaltması hem de hız performansını düşürmesidir. Root atma işlemi sayesinde bu uygulamaları cihazınızdan kaldırabilir ve cihazınızın performansını artırabilirsiniz.


Root atma işleminin faydalarından bir diğeri de eğer telefonunuzda SD kart kullanıyorsanız uygulamalarınızı bu SD karta taşıyabilirsiniz. Bu işlem telefonunuzun hafızasını artırmakta ve hız anlamında kayda değer bir artış sağlamaktadır.

Root Atmanın Olumsuz Yanları Nelerdir?
Root atma işleminin birçok olumlu yanının olmasıyla birlikte bir takım olumsuz yanları da mevcuttur. Bu olumsuz yanlardan ilki ve belki de en önemlisi üreticilerin root atma işlemi dolayısıyla cihazın yazılımına direkt olarak bir müdahalede bulunulduğu gerekçesiyle işlemin yapıldığı cihazı garanti dışı bırakmasıdır. Root yapılan telefonu eğer servise gönderecekseniz bu rootu kaldırabilirsiniz. Bu durum kullanıcıya zaman kaybı yaşatması dolayısıyla eleştirilmektedir. Root atma işlemini tecrübesiz iken atarsanız telefona kalıcı sorunlar açmanızda mümkün olabilmektedir. Üretici firmalar eğer ürettikleri bir cihaza kullanıcı tarafından root atıldığını fark ederlerse o cihaza güncelleme göndermeyebilirler.


Root atma işlemi için bazı ülkeler vatandaşlarına sınırlandırmalar getirebilmektedir. Bu sınırlandırmaların aşılması durumunda devletin cezai yaptırımlara başvurması root atma işleminin olumsuz yanlarındandır. Neyse ki Türkiye’de android cihaz kullanıcılarına root atma konusunda herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Root yapan kullanıcılara güncellemelerin gelemeyebileceğinden bahsetmiştik. Bu durumda yapmanız gereken şey cihazınıza ait yazılımları internetten indirmek olacaktır ki bu işlem epey uğraştırıcı olabilmektedir.

Root atma işleminin tamamladıktan sonra cihazınıza uygulama yüklerken 2 kat dikkatli olmak zorundasınız. Çünkü root atılan cihazlar virüslere açık bir hale gelmektedir. Bu açıdan yükleyeceğiniz uygulamaları iyi araştırmalısınız. Root atma işleminin tamamladıktan sonra cihazınızın bir takım özellikleri düzgün çalışmayabilir. Bunların başında kamera, wifi, mobil veri, rehber, galeri gibi özellikler gelmektedir. Bazı kullanıcılar root işlemini cihazlarının pil ömrünü uzatmak adına gerçekleştirmektedir. Ancak root işlemi pil ömrünüzü uzatmanın aksine pilinizi bitirmekte ve kalıcı hasar verebilmektedir. Root atılmış cihaza yüklenen zararlı bir uygulama root izinlerinin kullanarak cihaza çok daha büyük hasar verebilmektedir.

Sizlerde telefonlarınıza ya da tabletlerinize root atmak istiyorsanız bu gibi avantajları ve de avantajları iyice değerlendirip ona göre karar vermelisiniz. Aksi taktirde pişman olabilirsiniz.

ebidunya.com
 
X