Sevgilide ölümcül kusurlar varsa?

selayy

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Mayıs 2007
142
3
Bağımlı bir sevgili bulduysanız
Yazar Barbara de Angelis diyor ki: "Sakın kendinize yalan söylemeyin! Bağımlılığı olan biriyle beraber olmak ateşle oynamak demektir! Ateşe parmağını sokarsan yanar!" Yazar kitabında, bağımlılığı olan biriyle ilişkiyi bir aşk üçgenine benzetmiş: Siz, sevgiliniz ve bağımlılığı. "Bağımlılığı olan birine aşık olduğunuzda, özgür olmayan birine aşıksınız demektir! Daha da ötesi, bağımlılığı olan biriyle gerçek anlamda ''yakın'' olmanın hiçbir zaman mümkün olmamasıdır. Bağımlılığı olan kişilerin çoğunluğu bir problemleri olduğunu bile düşünmezler. Diyelim ki, bir alkoliğe aşıksınız. Tutarsız ya da tahmin edilemeyen davranışlara, şiddet ya da öfke patlamalarına, sürekli depresyona, sorumsuzluğa, duygusal olarak ölmüşlüğe, duygusal olarak hazır olmamaya, seksüel yetersizliğe, sık sık ''kötü mod''da olmaya, kavgaya, münakaşaya ve pek çok iniş çıkışa hazır olmalısınız" diyor de Angelis.
Ne yapabilirsiniz?
Bekarsanız, biriyle yeni tanıştığınızda, alkol dahil olmak üzere onun değerlerini tanımlayın. Davranışlarını dikkatle izleyin ve sakın kendinizi kandırmayın; onun için özürler üretmeyin. Partnerinizin bağımlılığını haklı çıkarmak için kendi değerlerinizi ve inançlarınızı asla feda etmeyin!
Partneriniz bir bağımlıysa:
1. Partnerinize bir bağımlıyla beraber olmayı reddettiğinizi söyleyin.
2. Ona, sadece derhal yardım almayı kabul ettiği takdirde onunla kalacağınızı söyleyin.
3. Derhal yardım almadığı zaman gideceğinizi ve geri gelmeyeceğinizi söyleyin.
4. Sözünüzden geri dönmeyin ve eğer partneriniz hemen yardım almazsa onu terk edin.
5. Partneriniz temizlenmedikçe ya da yardım almaya başlayıp, somut olarak iyileşme sürecine girmedikçe geri dönmeyin.

Bir kontrol hastası ile birlikteyseniz
"Partneriniz, herşeyin kendi istediği şekilde olmasını mı istiyor? Yanlış yaparak partnerinizin canını sıkma korkusu mu yaşıyorsunuz? Onun tarafından sürekli olarak eleştirilme, yargılanma korkusu içinde misiniz? O zaman siz bir kontrol hastasıyla beraber olabilirsiniz" diyor Barbara De Angelis.
Kontrol hastalarının, duygusal taraflarını açmakta zorluk yaşayabildiklerini; size veya başka birşeye ihtiyaçları olduğunu kabul etmekte zorlanabildiklerini, çok kıskanç ve sahiplenici, çok eleştirici olabileceklerini öğreniyorsunuz Angelis?ten. İyi ama bir insan nasıl kontrol hastası olur diyecek olursanız, yazar bu soruyu da şöyle yanıtlıyor: "Çocukken yetişkinler ya da koşullar tarafından kontrol edildiğini ve zayıf duruma düştüğünü hisseden çocuklar, büyüyünce asla kontrolü kaybetmeyeceğine ilişkin karar almış olabilirler."
Peki biri neden bir kontrol hastasıyla beraber olur? Bu konuda birçok sebep verilmiş: Ebeveynlerinden biri kontrol hastası olduğu için, kontrolü sevgiyle bağlantılandırılıyor ve bu nedenle bu kişiyle beraber oluyor olabilir. Kendini zayıf hissediyor ve onu kontrol edecek birine ihtiyaç duyuyor ya da kurban psikolojisi yaşıyor olabilir. Bir önceki partneri zayıf, pasif birisi olduğu için reaksiyon göstererek tam tersi bir seçim yapıyor olabilir. Çocukken fiziksel, sözsel ya da cinsel olarak taciz edilmiş olabilir. Hatta belki de kendisi bir kontrol hastası olduğu için kendisine ayna olacak birini bulmuş olabilir.
Bir kontrol hastasıyla birlikte olmak, adı üstünde kontrolü bırakamadıkları için en zor durumlardan biridir. Bu durumda da, karşı taraf, vereceğiniz kararlarda ve atacağınız adımlarda kesin ve kararlı olduğunuzu çok net olarak anlamalıdır

Partneriniz geçmiş ilişkisinin etkilerini üzerinden atamamışsa
Eğer partneriniz hala önceki ilişkisine öfke duyuyor ve pişmanlık hissediyorsa veya bu konuda kendisini suçluyorsa; geçmişteki ilişkisi yüzünden hala bir travması varsa, ona kendini tedavi etme zamanı verin.
Geçmiş ilişkilere öfke var oldukça, bugünküne sevgi olması zorlaşır diyor ve burada da öncelikle dönüp kendinize bakmalısınız diye ekleyerek şöyle açıklıyor yazarımız: "Bu tür kişileri ilişkiden, yakınlıktan korktuğunuz için seçiyor olabilirsiniz. Eğer sürekli bu tür ilişkiler buluyorsanız, kendi ilişki korkunuzla yüzleşmek için yardım almalısınız."

Sevgilinizin çocukluktan gelen duygusal yaraları varsa
Eğer partneriniz, çocukken seksüel taciz ya da travma yaşadıysa, yakınlık problemi, seksüel fonksiyon problemleri, seksüel bağımlılık, kilo problemleri yaşıyabilir.
2. Sözle ya da fiziksel olarak taciz edildiyse; öfke, bağımlılık, kontrolcü davranışlar, problemleri ele alamama, drama bağımlılığı gibi kalıplarla karşılaşabilirsiniz.
3. Partneriniz, çocukluğunda boşanma, ölüm, evlat edinme, intihar, duygusal mesafe yaşamışsa; ilişki korkusu, ilişki bağımlılığı, güvensizlik gibi davranışlarda bulunabilir.
4. Eğer partneriniz çocukken kilo problemi yaşadıysa, bastırılmış öfke, kendine güven problemi gösterebilir. Hatta bu tür kişiler, geçmişte taciz yaşamış olabilirler.
5. Partnerinizin ebeveynleri, alkol, uyuşturucu, ilaç bağımlısı idilerse; partneriniz de ilişkide bağımlılık, alkol ya da başka birşeye bağımlılık, iletişim kurmada problem ya da güven problemleri yaşayabilir.
6. Dini açıdan fanatik bir aileden geliyorsa, seksüel olarak fonksiyon bozuklukları, obsesyon, düşük kendine güven veya duygularını ifade edememe yaşayabilir.
 
X