Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılan Alman üniformaları neyden yapılmıştı?

Eylul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Ekim 2007
6.137
13
44
sırgan otu. Birinci Dünya Savaşı sırasında hem Almanya hem de Avusturya'da pamuk kıtlığı vardı.

Pamuğun yerini tutabilecek uygun bir madde arayan bilimciler zekice bir çözüm denedi: Çok az miktarlarda pamuğu ısırgan otuyla karıştırdılar; özellikle de kaşındıran ısırganların (Urtica dioica) sert liflerini kullandılar.

Almanlar hiçbir sistematik üretim olmaksızın bu maddeden 1915'te 1,3 milyon kilo, bir sonraki yılsa 2,7 milyon kilo daha yetiştirdiler.

Küçük bir muhabereden sonra İngilizler iki Alman giysisini ele geçirmiş ve bu giysilerin yapısını şaşkınlıkla incelemiştir.

Isırganın pamuğa kıyasla birçok tarımsal kolaylığı vardır: Pamuk çok fazla sulama ister, sadece ılık iklimlerde yetişir ve ekonomik olarak yetiştirilmek isteniyorsa bol miktarda zirai ilaç gerektirir.

"Tamamen ısırgandan bir ceket" giymenin de tehlikeli bir tarafı yoktur, kaşındıran tüyler -zehir dolu silikadan yapılmış küçük deri altı şırıngaları- üretimde kullanılmaz. Sadece gövdedeki uzun lifler işe yarar.

Elbette bu bitkinin çeşitli kullanımlarını ilk keşfeden Almanlar değildi. Avrupa çevresindeki arkeolojik kalıntılar bu bitkinin balık ağı, sicim ve giysi yapımında on binlerce yıldır kullanılmakta olduğunu göstermektedir.

alıntıdır
 
Bu almanlar çok araştırmacı çok kitap okuyan ve çok dürüst ama çok soğuk insanlar şaşırmadım
 
vay be ! insan düşününce nerelere varıyor. kıtlık pek çok buluşun anası zaten.
ısırganı çok iyi bilirim. hatta bizim oralarda "dalan " da denir. sulamadan, özel bakım göstermeden her yerde kendilinden çıkar.
bu hafta pazardan eşime iç çamaşırı alayım dedim. neredeyse 2 katı artmış fiyatı. "abla pamuğa zam geldi dedi satıcı. şu ısırgan şimdi de pamuğa alternatif olsa ne iyi olu:KK1:
 
X